Στο έλεος του Θεού η υγεία των κατοίκων της περιοχής Κάμπου-Χωρίς γιατρό με κίνδυνο απώλειας ζωών


Κινδυνεύουν ζωές λόγω της μη παρουσίας σε καθημερινή βάση γιατρού στο Αγροτικό Ιατρικό Κέντρο Κάμπου, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για τη στελέχωση και λειτουργία του κέντρου.

Το Κέντρο παραμένει χωρίς μόνιμο γιατρό από τον περασμένο Ιούλιο, αφού δεν υπήρξε προθυμία από κανένα γιατρό του δημοσίου να πληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε, μετά τη μετάθεση της γιατρού που υπηρετούσε εκεί για 20 χρόνια, ύστερα από δική της παράκληση. Ο κοινοτάρχης Κάμπου Μάρκος Αριστοδήμου δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δόθηκε υπόσχεση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωπος του οποίου παρέστη στη συνεδρία(σ.σ. Πάμπος Χαριλάου), πως σε μια-δυο εβδομάδες θα αποσταλεί γιατρός στο κέντρο.

Το Ιατρικό Κέντρο Κάμπου εξυπηρετεί εκτός από τον Κάμπο, την Τσακίστρα, το Μηλικούρι και όλους τους επισκέπτες της Μονής Κύκκου. Σύμφωνα με τη βουλευτή Στέλλα Μισιαούλη, η οποία υπέβαλε μαζί με τη βουλευτή Ρούλα Μαυρονικόλα πρόταση για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος από την Επιτροπή, τη θερινή περίοδο ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί την ημέρα μπορεί να ξεπερνά τα 1000 άτομα. Η κ. Μισιαούλη είπε πως το πιο κοντινό νοσοκομείο είναι αυτός της Κυπερούντας και για να μεταφερθούν εκεί οι ασθενείς χρειάζονται 45 λεπτά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου δήλωσε πως φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αφού η γιατρός που υπηρετούσε στο κέντρο για χρόνια ζήτησε να μετατεθεί και από τη στιγμή εκείνη έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα και κενά στη στελέχωση. Υπογράμμισε πως η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Υγείας να βρει τους τρόπους στελέχωσης και παρουσίας γιατρού, μόνιμα εγκατεστημένου στο ιατρικό κέντρου του Κάμπου, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου. «Αυτή είναι θέση, αλλά και απαίτηση της Επιτροπής. Το Υπουργείο πρέπει να βρει τις λύσεις. Όλα τα άλλα δεν ενδιαφέρουν την Επιτροπή και εάν κάποιοι δέχονται ή δεν δέχονται να παραμείνουν ή να φύγουν δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς θέλουμε εδώ και τώρα λύση, παρουσία μόνιμα γιατρού στο ιατρικό κέντρο του Κάμπου», υπογράμμισε.

Σε παρατήρηση πως φαίνεται να υπάρχει αδυναμία εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να αναγκάσει τους γιατρούς να πάνε να υπηρετήσουν σε εκτός κέντρου ιατρικά κέντρα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως υπάρχουν αρκετοί γιατροί σήμερα που είναι άνεργοι και ζητούν εργασία. Επεσήμανε πως αρκετοί απευθύνονται και ζητούν διορισμό και δεν τους ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή το πού θα διοριστούν και πού θα υπηρετήσουν, ωστόσο από την επόμενη ημέρα ξεκινά ο αγώνας της μετάθεσης και εδώ είναι το πρόβλημα. Σημείωσε πως στην εκπαίδευση διορίζονται καθηγητές και δάσκαλοι σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν, και διερωτήθηκε γιατί να υπάρχει πρόβλημα στην περίπτωση των γιατρών. «Το Υπουργείο επέδειξε αδυναμία, τώρα θα πρέπει να βρει τις λύσεις και να δείξει τη δύναμή του», κατέληξε.

Ο κοινοτάρχης Κάμπου δήλωσε πως υπήρχε γιατρός στο ιατρικό κέντρο μέχρι τον Ιούλιο και πως μετά τη μετάθεσή της τοποθετήθηκε σε αυτό άλλος ιατρός, ο οποίος ωστόσο μετά από μια εβδομάδα ζήτησε μετάθεση και έφυγε. Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο με ένα γιατρό μια ή κάποτε δυο φορές την εβδομάδα, επεσήμανε, σημειώνοντας πως υπάρχει επίσης μια νοσηλεύτρια, ωστόσο το πρόβλημα είναι σοβαρό. «Όταν έχουμε ένα επεισόδιο σοβαρό τί πρέπει να γίνει;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως χρειάζονται δυο ώρες για να μεταβεί κάποιος από τον Κάμπο σε ένα ιατρικό κέντρο στη Λευκωσία ή στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε πως «μας υποσχέθηκαν ότι σε μια-δυο εβδομάδες θα μας φέρουν γιατρό», ενώ ερωτηθείς αν κινδυνεύουν ζωές, είπε πως υπάρχουν περιπτώσεις που κινδυνεύουν ζωές, όπως αυτές των ηλικιωμένων με καρδιακές παθήσεις, και πως υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από την απουσία γιατρού.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου οι κάτοικοι του Κάμπου είναι γύρω στους 300, στο Μηλικούρι γύρω στους 40, στην Τσακίστρα γύρω στους 100, ενώ το καλοκαίρι οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται στα 1500, 350 και 400 άτομα αντίστοιχα. Ο κοινοτάρχης Κάμπου είπε επίσης πως γύρω στο 1,5 εκατομμύριο άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο την Μονή Κύκκου για προσκύνημα.

Η βουλευτής Στέλλα Μισιαούλη δήλωσε πως από τον Ιούλιο που έφυγε η γιατρός, το ιατρικό κέντρο λειτουργεί μόνο με ένα νοσηλευτή και το ασθενοφόρο, το οποίο έχει αγοράσει η κοινότητα. Χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό και σοβαρό, υπογραμμίζοντας πως καθίσταται απαραίτητη η παρουσία μόνιμου γιατρού στο ιατρικό κέντρου του Κάμπου.

Πρόσθεσε πως ενώ για περισσότερα από 20 χρόνια εργαζόταν εκεί η γιατρός μετατέθηκε με δική της παράκληση στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως «αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε όπως το οικονομικό κόστος καθημερινής μετάβασης στον Κάμπο». «Ζητούμε την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο ιατρικό κέντρο του Κάμπου. Είναι απαράδεκτο να προτείνεται σε γιατρούς που βρίσκονται σε συγκεκριμένο κατάλογο να πάνε να εργαστούν στον Κάμπο και να αρνούνται και να μην μπορούμε να βρούμε άλλη λύση», είπε η κ. Μισιαούλη, η οποία πρόσθεσε πως ίσως χρειάζονται κίνητρα όπως πληρωμή οδοιπορικών. Είπε ακόμη πως σε αντίθεση με την εκπαιδευτική υπηρεσία, υπάρχει μια αδυναμία όσον αφορά τη στελέχωση των ιατρικών κέντρων στην ύπαιθρο, και άρα θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει τον τρόπο πρόσληψης γιατρών για αυτά τα ιατρικά κέντρα.

Διαβάστε εδώ: Με το… παρακάλιο για να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές οι γιατροί-Μελετάται μοριοδότηση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











370