Στο ΔΗΚΟ το κλειδί που θα ξεκλειδώσει ή όχι το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την αυτονόμηση


Νέα προσπάθεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα επιτρέψει την υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, θα καταβάλει το Υπουργείο Υγείας, μέσα από καινούργιο κύκλο επαφών με τα κόμματα.

Αυτό προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός Φίλιππος Πατσαλής το περασμένο Σάββατο, υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως είναι προφανές, κατά την έκφρασή του, ότι δεν πρόκειται να μην πατηθούν κόκκινες γραμμές. Η συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργού Υγείας είναι ενδεικτική των δυσκολιών που προκύπτουν στο όλο εγχείρημα, ένεκα των διαφωνιών των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης επί βασικών προνοιών των κυβερνητικών νομοσχεδίων, τουλάχιστον όπως αυτές καταγράφονται στα περιγράμματα τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου τους προηγούμενους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Φίλιππος Πατσαλής, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, είχε επισημάνει πως το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται αλλαγές επί των δύο νομοσχεδίων, με στόχο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όμως και εκεί, είχε τονίσει ότι είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλες οι κόκκινες γραμμές των κομμάτων. Σημειώνεται πως τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, με στόχο την έγκρισή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται μάλλον για μια εξαιρετικά αισιόδοξη προσδοκία, δεδομένης της αστοχίας που παρατηρείται στην επίτευξη συγκλίσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπείες της ΕΔΕΚ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ είχαν την πρώτη τους συνάντηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για διαμόρφωση κοινών θέσεων σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετείχαν, διαφαίνεται ότι υπάρχει διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία διαφωνεί με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με το ΓΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, τα τρία κόμματα φαίρονται να συμφώνησαν ότι:

1. Η ευθύνη εφαρμογής του ΓΕΣΥ πρέπει να παραμείνει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ ανεξάρτητα από τον όποιο εποπτικό έλεγχο θα ασκείται, η ανεξαρτησία και η αυτονομία του ΟΑΥ πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

2. Η οικονομική διαχείριση του ταμείου του ΓΕΣΥ ύψους ενός και πλέον δις ευρώ το χρόνο πρέπει να παραμείνει στον ΟΑΥ. Το ταμείο να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

3. Με βάση τα δεδομένα των μελετών που υπάρχουν δεν τίθεται θέμα για την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος.

4. Στην αυτονόμηση και αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η οποία πρέπει να στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμισή τους, ώστε να μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

Πάντως, παρά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στα τρία κόμματα, καθώς και του γεγονότος ότι συμφώνησαν σε συνέχιση του διαλόγου με επικέντρωση στις λεπτομέρειες οι οποίες θα περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά νομοσχέδια όταν αυτά θα κατατεθούν στη Βουλή, πληροφορίες του ygeia-news, φέρουν το ΔΗΚΟ να μην θεωρείται βέβαιο πως θα συμπλεύσει μέχρι τέλους με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, κάποιες επιφυλάξεις του ΔΗΚΟ επί του περιεχομένου κοινής δήλωσης των τριών κομμάτων η οποία θα εκδιδόταν, δεν «επέτρεψε» τη δημοσιοποίησής της…




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











337