Στήριξη Πολιτείας στον ετήσιο έρανο του ΠΑΣΥΚΑΦ «Μαζί στη ζωή»


ΚΥΠΕ - Εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας έδωσαν σήμερα το παρών και την στήριξή τους στον ετήσιο οδικό έρανο του ΠΑΣΥΚΑΦ «Μαζί στη ζωή», ο οποίος πραγματοποιείται από 3 μέχρι 7 Οκτωβρίου.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σ’ αυτό το ταξίδι μιας εμπειρίας ενός καρκίνου» που εμφανίζει κάποιος συμπολίτης μας, ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ Άννα Αχιλλεούδη. «Μόνο η λέξη καρκίνος φοβίζει πολύ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει κανείς τι θα φέρει το αύριο. Όμως, σημείωσε, «όταν στηριχθεί και αντιμετωπίσει το πρόβλημά του, θα δει ότι δεν είναι μόνος. Ότι πάντα θα έχει κάποιο χέρι να τον κρατήσει αν το θελήσει και ότι είναι το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, όχι το τέλος μιας ζωής, αλλά ένα νέο ξεκίνημα με καλύτερες προδιαγραφές και ποιότητα».

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Αχιλλεούδη στην ανάγκη για πρόληψη. «Εκτός του ότι μπορείς να αποφύγεις να πάθεις ένα καρκίνο, αλλά κι αν συμβεί να έχεις ένα καρκίνο και το βρεις πολύ έγκαιρα οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές εκτός εξαιρέσεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι για ακόμη μια φορά η Πολιτεία και ο κόσμος θα μας στηρίξουν για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, ο έρανος στοχεύει στη συλλογή €500.000, ποσό απαραίτητο για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ δωρεάν.

Αυτές περιλαμβάνουν τη λειτουργία της κατ’ οίκον νοσηλευτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, φυσικοθεραπείας, κλινικές λεμφοιδήματος, κέντρα ημέρας, μεταφοράς ασθενών προς τη Λευκωσία, το κέντρο μεταθεραπευτικής στήριξης «Αφετηρία» στο Μονιάτη, καθώς και προγράμματα διαφώτισης για μείωση των περιστατικών καρκίνου και της θνησιμότητας και πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.

Το 2017 ο ΠΑΣΥΚΑΦ στήριξε πέραν των 6.000 ασθενών και μέλη οικογενειών τους με συνολικό κόστος €2,8 εκατ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, παρέδωσε μια συμβολική εισφορά από τη Βουλή, όπως είπε, «εκτιμώντας την προσπάθεια σας, το έργο, αλλά ιδιαίτερα το μήνυμα που στέλνετε ότι αυτή η κοινωνία έχει τους ανθρώπους που συμπαρίστανται σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, τους αδύναμους». «Και αυτό το μήνυμα νομίζω θα περάσει για άλλη μια φορά σε ολόκληρη την κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου έκανε από την πλευρά του «επίκληση για άλλη μια φορά στα φιλάνθρωπα συναισθήματα όλων». «Κάποιοι από το υστέρημα, κάποιοι από το περίσσευμα, όπως πάντα, να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των συνανθρώπων μας», σημείωσε. Ο κ. Δημητρίου έδωσε «θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και φέτος αυτής της πρωτοβουλίας που δεν αρκούνται στη μία μέρα το χρόνο βεβαίως, αλλά μέσα από το πολύπλευρο έργο τους ενισχύουν όσους των συνανθρώπων μας το έχουν πραγματικά ανάγκη».

«Με δύο ευρώ συνεχίζουμε», είπε από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, αφότου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε κάνει και αυτός μια συμβολική εισφορά στον έρανο του ΠΑΣΥΚΑΦ. Συνεχίζουμε, είπε, «να στηρίζουμε τον σύνδεσμο ώστε ο κάθε ασθενής ο οποίος περνά αυτό το δύσκολο ταξίδι του καρκίνου, να αισθάνεται ότι μπορεί να έχει τις υπηρεσίες που θα του δώσουν την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια που δικαιούται». «Και το πιο σημαντικό να αισθάνεται ότι δεν θα είναι μόνος, να αισθάνεται ότι μπορεί να είναι στο σπίτι του και να αισθάνεται ότι εκεί θα υπάρχουν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει ο σύνδεσμος που θα τον στηρίζουν». Δύο ευρώ είναι σημαντικά γιατί κάνουν πραγματικά τη διαφορά, είπε, καλώντας τον κόσμο να συμβάλει στον έρανο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «η παρουσία μας εδώ έχει τον χαρακτήρα της αναγνώρισης, της ευγνωμοσύνης και της στήριξης σε μια πρωτοβουλία, διαχρονική, καθημερινή που αναλαμβάνει ο ΠΑΣΥΚΑΦ για να δώσει στήριξη, αλληλεγγύη, ελπίδα σε ανθρώπους που πονούν και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη και την στήριξη». Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, «με τη δράση του πραγματικά δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και την ίδια ώρα καλύπτει κενά που έχει το κράτος σε σχέση με την παροχή βοήθειας, στήριξης και θεραπείας στους καρκινοπαθείς».

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε από την πλευρά της ότι «όπως κάθε χρόνο δίνουμε κι εμείς το παρών μας με μια μικρή συνεισφορά αλλά και με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια πολύ μεγάλη αγκαλιά για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του ΠΑΣΥΚΑΦ σ’ αυτόν τον τεράστιο και πολύτιμο αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια για να στηρίξει τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους». Εμείς, είπε, «είμαστε πάντοτε δίπλα σας να προσφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε την οποιαδήποτε στήριξη χρειαστείτε και ευελπιστούμε μια μέρα θα μπορέσουμε ως κράτος, ως Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχουμε στους συνανθρώπους μας όλα αυτά που χρειάζονται για να μην αναγκάζονται να βασίζονται πάνω στην μεγαλοψυχία και τον εθελοντισμό ευαισθητοποιημένων ανθρώπων όπως είσαστε εσείς».

«Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας, μας αφορά όλους, αλλά ο φάκελος καρκίνος είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους», είπε στις δικές της δηλώσεις η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου. Συνεχάρη εκ μέρους της ΕΔΕΚ τον ΠΑΣΥΚΑΦ «για το πολυσχιδές έργο το οποίο επιτελεί και όλους τους εθελοντές οι οποίοι δίνουν την ψυχή τους καθημερινά για να απαλύνουν τον τόπο των συνανθρώπων μας, αλλά αυτό το έργο θα έπρεπε να ήταν συμπληρωματικό». Σύμφωνα με την ίδια «είναι το κράτος που θα πρέπει να αγκαλιάζει τον πολίτη τη δύσκολη ώρα της ασθένειας και να του προσφέρει ψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και με αυτόν τον τρόπο να του προσφέρει ασφάλεια, σιγουριά και την αξιοπρέπεια του».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συνεχάρη τον ΠΑΣΥΚΑΦ «για την μεγάλη κοινωνική αλλά και ανθρωπιστική εισφορά». «Δεν υπάρχει δυστυχώς οικογένεια στον τόπο μας σήμερα που να μην έχει κάποιο μέλος της που να υποφέρει από καρκίνο», είπε, προσθέτοντας ότι «γι αυτό είμαι σίγουρος ότι όλη η κοινωνία της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το πώς στηρίξουμε τα θύματα του καρκίνου αλλά ταυτόχρονα και τις οικογένειες τους». Κάλεσε και την κυβέρνηση «να στηρίξει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, αυτού του είδους τον εθελοντισμό». Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «δεν πρέπει ο εθελοντισμός να υποκαθιστά τις κρατικές υπηρεσίες και τις ευθύνες του κράτους».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλίκαρος ανέφερε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη «δεν περιορίζεται μόνο στην σημερινή ημέρα αλλά έχει ήδη διοργανώσει και εκδήλωση προς οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ και θα συνεχίσουμε μαζί για να διοργανώσουμε και πολλά άλλα πράγματα, όχι μόνο για οικονομική ενίσχυση αλλά και για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόληψη».

Ο Αντιπρόεδρος Β' του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Άδωνις Γιάκγκου είπε ότι ως Κίνημα «αγωνιζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο πλευρό των σθενών και των οικογενειών τους και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε». «Σήμερα με το μικρό οβολό μας κάνουμε ακόμη ένα μικρό βήμα», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, ανέφερε ότι «η σημερινή εισφορά στον ΠΑΣΥΚΑΦ είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το σύνδεσμο και να δώσουμε ελπίδα στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους στο δύσκολο αγώνα τον οποίο έχουν μπροστά τους». «Οφείλουμε όλοι μαζί, κόμματα, Πολιτεία, οργανωμένοι φορείς να τους στηρίξουμε στο έπακρο», πρόσθεσε.

Τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά και όλης της εκκλησίας μετέφερε προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ και όλους τους εθελοντές ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος. «Αυτή η πράξη έχει και την ουσία έχει και το συμβολισμό της, διότι ο εθελοντισμός είναι ένα γεγονός το οποίο τιμά το λαό μας, τιμά τους ανθρώπους μας και δεν είναι κάτι που γίνεται μια φορά το χρόνο αλλά καθημερινά», είπε, μεταξύ άλλων.

«Εύχομαι αυτή τη χρονιά να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία», είπε από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Εκστρατείας του ΠΑΣΥΚΑΦ, Κύπρια τραγουδίστρια Ευρυδίκη. «Ο κόσμος να είναι κοντά μας με αυτά τα δύο ευρώ ή και ακόμη περισσότερα, ό,τι μπορεί ο κάθε ένας, αλλά έστω και με αυτά τα δύο ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό αν μαζευτεί από όλους για να αγγίξουμε το στόχο μας που είναι οι €500.000 ούτως ώστε ο ΠΑΣΥΚΑΦ να μπορέσει να συνεχίσει να διατηρήσει τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του που είναι εντελώς δωρεάν να τα εξελίξει και να δημιουργήσει και άλλα».

Το παρών της έδωσε και η Αστυνομία δια του Βοηθού Διευθυντή του Τμήματος Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Χρίστου Μουή, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Εισφορά έκανε, μεταξύ άλλων, και ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











291