Στην Ολομέλεια στις 16 Ιουνίου τα νομοσχέδια για αυτονόμηση των νοσοκομείων και του ΓεΣΥ


Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 16 Ιουνίου, παραπέμπονται τα τρία νομοσχέδια που αφορούν την αυτονόμηση των νοσοκομείων και του ΓεΣΥ, για ψήφιση, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος διαβίβασε την οριστική θέση της Κυβέρνησης πάνω στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της υγείας, όπως αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Τετάρτης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά και το ΓεΣΥ με στόχο εντός των επόμενων εβδομάδων να κατατεθούν στην Ολομέλεια για τελική έγκριση.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο κ. Παμπορίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «σήμερα ολοκληρώθηκε μία μακρά και επίπονη διαδικασία στα πλαίσια της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για τα θέματα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, της αυτονόμησης, των εργασιακών ζητημάτων της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ».

Ευχαρίστησε, πρωτίστως τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας «γιατί με την αυστηρή και προσηλωμένη προσπάθεια του οδήγησε την Επιτροπή, σήμερα, στην ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των προαναφερομένων νομοθετημάτων με ένα τρόπο ο οποίος, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής». Ευχαριστίες εξέφρασε, επίσης, και σε όλα τα κόμματα, στο ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ, στην ΕΔΕΚ, στην Αλληλεγγύη, στην Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ, «για την εποικοδομητική τους στάση, στην συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων όλους αυτούς τους μήνες, με αποτέλεσμα σήμερα να καταλήξουμε, αφού υπερπηδήθηκε και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα δια της διαβεβαίωσης, πλέον, που παρέχεται σε μορφή πρόνοιας του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την πλήρη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων για πέντε έτη μετά την εισαγωγή και λειτουργία του ΓεΣΥ», ανέφερε.

Με αυτή την προσθήκη, συνέχισε ο κ. Παμπορίδης, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες και κατέληξε η Επιτροπή Υγείας στην απόφαση της να παραπέμψει τα τρία νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Επισήμανε, επίσης, με ευχαρίστηση, όπως είπε, τη θέση των κομμάτων για τη μη υποβολή τροπολογιών και κάποια εξ αυτών για την υποβολή τροπολογιών μέχρι την Τετάρτη το αργότερο, ούτως ώστε να είναι έτοιμη η Ολομέλεια να επιληφθεί των τριών νομοσχεδίων στις 16 του μήνα και οριστικά να αποφανθεί για την έγκριση τους ή όχι.

Σε ερώτηση αν αναμένει στις τροπολογίες κάποιες εκπλήξεις, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι δεν αναμένει, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο.

Ευχαριστίες από τον Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του εξέφρασε και δημόσια τις ευχαριστίες του προς τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής για την προσπάθεια που όλοι μαζί κατέβαλαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Την επίμονη και επίμοχθη διαδικασία την οποία ακολουθήσαμε και έχουμε διεξέλθει μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος κατέληξε σήμερα στο ευτυχές γεγονός σύγκλισης και ομοφωνίας απόψεων, κάτι το οποίο φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή», σημείωσε.

Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό τον διάλογο, οι οποίοι εξέφραζαν εργαζόμενους, εργοδότες, κοινωνικούς εταίρους, συνδικαλιστικούς φορείς, τους λειτουργούς των διαφόρων Υπουργείων τα οποία εμπλέκονταν σε αυτή τη διαδικασία, τους δημοσιογράφους για το ρόλο τον οποίο έχουν επιτελέσει με τις παρεμβάσεις τους, τους προβληματισμούς τους και την κριτική η οποία ήταν καλόπιστη και η οποία υποβοήθησε σε αυτή την επίμοχθη προσπάθεια.

Ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε και τον Υπουργό Υγείας ο οποίος, όπως είπε, «με την αποφασιστική του στάση, με τη βούληση και τη θέληση, η οποία τον διέκρινε από την αρχή ανάληψης αυτού του ρόλου διεκπεραίωσης αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού που τόσο απουσίαζε και απουσιάζει, μέχρι αυτή τη στιγμή από τον τόπο μας, αλλά είναι στην πορεία υιοθέτησης, εξέλιξης και υλοποίησης και εφαρμογής, σήμερα είμαστε στην ευτυχή κατάληξη υιοθέτησης των όποιων θέσεων και απόψεων παρά τις όποιες θέσεις και απόψεις περί του αντιθέτου είχαν εκφραστεί σε αυτή την πορεία όλα τα κόμματα να φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από δηλώσεις και τοποθετήσεις σήμερα ενώπιον της Επιτροπής να υιοθετούν τα νομοσχέδια τα οποία κατέθεσε ο Υπουργός εκ μέρους της Κυβέρνησης για υιοθέτηση και ψήφιση».

Αυτό, είπε, «είναι πλέον το ξεκάθαρο δικαίωμα προσδοκίας και ελπίδας το οποίο θα δώσει η Βουλή στις 16 Ιουνίου όταν έρθουν ενώπιον της Ολομέλειας τα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Είναι μια κατάληξη η οποία έχει οδηγηθεί εδώ με την συμβολή όλων ανεξαίρετα και αυτό επιτέλους είναι το στίγμα το οποίο προσδίδεται με δικαίωμα στους ασθενείς, στον τόπο, στον λαό και στους πολίτες. Απ’ εκεί και πέρα, οι οποιοιδήποτε έχουν το ρόλο και την ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής θα πρέπει να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες, πάντοτε έχοντας κατά το νου το δημόσιο συμφέρον το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετείται αλλά και με λιτότητα διάθεσης και διαχείρισης των χρημάτων του κυπριακού λαού και των πολιτών», συμπλήρωσε.

Χρειάζεται οδικός χάρτης στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε ο Γ. Γεωργίου

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι το ΑΚΕΛ και η κυπριακή αριστερά σε αυτό το διάστημα εργάστηκαν μέσα σε πνεύμα ευθύνης, συνείδησης, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει επιτέλους Γενικό Σύστημα Υγείας.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας, γιατί το ΑΚΕΛ σε αυτό το διάστημα πρωταγωνίστησε, στήριξε κάθε προσπάθεια του Υπουργού Υγείας για να διατηρηθεί ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του Γενικού Συστήματος Υγείας, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες, ούτως ώστε τα θέματα που αφορούν τόσο τα εργασιακά όσο και τις συνεισφορές να γίνουν όσο το δυνατό πιο λαϊκά, πιο κοινωνικά ευαίσθητα».

Αυτή την στιγμή, δήλωσε, «χρειάζεται ένας οδικός χάρτης στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η δημόσια υγεία πάσχει, υποφέρει σοβαρά. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, την οποία θα παρακολουθούμε όλοι από κοντά με στόχο να κρατήσουμε όρθια τα νοσηλευτήρια μας την δεδομένη στιγμή που θα αρχίσει η αυτονόμηση».

Το ΔΗΚΟ στηρίζει την εφαρμογή και επιτυχία του ΓεΣΥ, είπε ο Γ. Προκοπίου

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του είπε ότι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την εφαρμογή και επιτυχία του ΓεΣΥ, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό για το λαό μας.

«Θεωρούμε ότι η οικονομική βιωσιμότητα και στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον του ΓεΣΥ είναι από τα κύρια σημεία που πρέπει να διασφαλιστούν. Μία ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση του θα είναι καταστροφική για τον τόπο μας. Κατόπιν δε της σημερινής κατάθεσης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον Υπουργό Υγείας, τροποποίηση του άρθρου 22 με την οποία αναφέρει ότι το κράτος δύναται να καλύπτει δια χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια, μας ικανοποιεί πλήρως και ως εκ τούτου, προχωρούμε για την ψήφιση του», συμπλήρωσε.

Η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια, είπε ο Πρόεδρος της

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια.

«Θα συνδράμουμε την προσπάθεια, ούτως ώστε να υπάρχει ομοφωνία», είπε.

Όμως, «την ίδια στιγμή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι προωθεί ενδεχομένως την εφαρμογή σε κάποιο μελλοντικό χρονικό διάστημα αυτών των νομοσχεδίων χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει σε μια σωστή και ορθολογική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στο συντομότερο δυνατό χρόνο στις μεγάλες απαιτήσεις που σήμερα υπάρχουν στον τομέα της υγείας και κυρίως το να ικανοποιήσει ενός υψηλού επιπέδου παρεχόμενη περίθαλψη στους πολίτες», κατέληξε.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Η Αλληλεγγύη θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ

Σε ανακοίνωσή του Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει ότι «θα ψηφίσει την πρόταση για πεντάχρονη μεταβατική περίοδο αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αντιλαμβανόμενη ότι η δυσλειτουργία δεκαετιών δεν μπορεί να αρθεί από την μια μέρα στην άλλη.

Επισημαίνουμε ότι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτονομημένου δημοσίου νοσηλευτηρίου είναι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο και πιστοποίηση ποιότητας εξασφάλισε, και η επιλογή των εργαζομένων σε αυτό είναι προσεκτική, αυστηρή, και οι αμοιβές τους είναι πολύ ικανοποιητικές, και πρωτίστως οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Το Ογκολογικό ας αποτελέσει μοντέλο αυτονόμησης και των λοιπών δημοσίων νοσηλευτηρίων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











316