Στη Βουλή με αίτημα τη διαδικασία κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τους εκτάκτους


Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την απασχόληση των εκτάκτων βρίσκεται στη Βουλή για να κατατεθεί επίσημα αύριο Πέμπτη και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το πρωί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το νομοσχέδιο επηρεάζει συνολικά 1.537 έκτακτους υπάλληλους που απασχολούνται στη δημόσια υπηρεσία με συμβάσεις εργασίας καθορισμένης διάρκειας ή με δεκαπενθήμερα συμβόλαια. Απ` αυτούς οποίους οι 1175 υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας. Τα συμβόλαια εργασίας μετατρέπονται σε εξαμηνιαίας διάρκειας.

Με το νομοσχέδιο, με τίτλο ο περί της ρύθμισης της απασχόλησης εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία νόμος του 2016, καταργείται μια σειρά νομοθεσιών από το 1995 μέχρι το 2014, που αφορούσαν τους έκτακτους υπαλλήλους και απλοποιείται το σημερινό νομικό πλαίσιο αφού με ένα ενιαίο νομοθετική κείμενο θα ρυθμίζεται συνολικά η απασχόληση των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία.

Επιπρόσθετα καταργούνται οι πολλές κατηγορίες εκτάκτων υπαλλήλων σε σχέση με τη διάρκεια των συμβολαίων τους και οι υπάλληλοι αυτοί κατατάσσονται στις κατηγορίες αορίστου και ορισμένου χρόνου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη διασύνδεση δυνατότητας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με τον διαδικασία του ετήσιου προϋπολογισμού.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται ή απασχολούνται με το καθεστώς το έκτακτου υπαλλήλου θα είναι εξάμηνης διάρκειας.

Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν 30 μήνες απασχόλησης είτε με συνεχείς είτε με διαχρονικές συμβάσεις εργασίας, οι συμβάσεις του θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Θεσμοθετείται επίσης η αξιολόγηση των εκτάκτων υπαλλήλων σε συνεχή βάση, η οποία μάλιστα θα αποτελεί κριτήριο για την ανανέωση της σύμβασης, ενώ όσων υπαλλήλων η απόδοση κρίνεται ως μη επαρκής οι υπηρεσίες τους θα τερματίζονται.

Τερματίζεται η αποκοπή του 10% κατ` αναλογία των προνοιών για τη μείωση των νεοεισερχόμενων στην δημόσια υπηρεσία για όσους υπαλλήλους συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης.

Όπως είχε δηλώσει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, η δημοσιονομική επίπτωση του νομοσχεδίου εκτιμάται στα €3 εκατομμύρια ετησίως.


Εφόσον η Ολομέλεια του σώματος, κάνει αποδεχτό το αίτημα για συζήτηση του νομοσχεδίου για κατάθεση και ψήφιση ως κατεπείγον, αναμένεται κατά το διάλειμμα της συνεδρίας της Ολομέλειας να συνέλθει εκτάκτως σε συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να το συζητήσει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











367