Στ. Κυριακίδου: Ρύθμιση της άδειας μητρότητας σε μητέρες που απέκτησαν τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας


Με ανακοίνωση Τύπου η Βουλευτής-Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρεται στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 της πρότασης νόμου που κατέθεσε για την τροποποίηση του νόμου για την προστασία της μητρότητας του 1997.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και η οποία τροποποιεί τον περί προστασίας της μητρότητας νόμο του 1997.

Σκοπός της εν λόγω πρότασης νόμου είναι η ρύθμιση της άδειας μητρότητας σε μητέρες που απέκτησαν παιδί με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας. Αυτή η ρύθμιση θα τροχιοδρομηθεί όταν τεθεί σε εφαρμογή η πρόνοια της νομοθεσία για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή του διορισμού του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο διορισμός του Συμβουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του Σεπτέμβρη.

Περαιτέρω, η πρόταση νόμου σκοπεί στην αύξηση της άδειας μητρότητας κατά 2 βδομάδες για κάθε 26 μέρες που το βρέφος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, αντί της 1 βδομάδας που προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, μέσα από την συζήτηση του θέματος η κα Κυριακίδου επισημαίνει πως προκύπτουν διάφορα ευαίσθητα σημεία που χρειάζεται να εγκύψουμε, όπως για παράδειγμα το θέμα της παραχώρησης άδειας στην παρένθετη μητέρα, η οποία περνά τη διαδικασία της κυοφορίας και του τοκετού και εκ των πραγμάτων χρειάζεται μια περίοδος για να επανέλθει στην καθημερινότητά της.

Η κα Κυριακίδου αναμένει ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επανέλθει σε ένα μήνα στην Επιτροπή με ολοκληρωμένο νομοσχέδιο το οποίο θα καλύπτει όλες τις πτυχές για το εν λόγω θέμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











317