Στ. Κυριακίδου: Η έγκριση του νομοσχεδίου θα αλλάξει τη ζωή πολλών καταδικασθέντων χρηστών


Την πεποίθηση πως η έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου με βάση το οποίο θα προσφέρεται σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ναρκωτικών ουσιών θεραπεία σε ειδικά κέντρα, αντί τα άτομα αυτά να φυλακίζονται, θα αλλάξει τη ζωή πολλών χρηστών, όταν κατηγορηθούν ή καταδικαστούν για χρήση ουσιών, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Στέλλα Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις της έπειτα από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως στόχος της Επιτροπής Υγείας είναι για το νομοσχέδιο να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, και εάν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. «Με αυτό τον τρόπο επιτέλους η χώρα μας έρχεται να εκσυγχρονίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους χρήστες, ότι τους αντιμετωπίζουμε σαν άτομα τα οποία χρειάζονται θεραπευτική βοήθεια και όχι απλώς τιμωρία. Ελπίζω ότι με την ψήφισή του σύντομα θα μπορούμε επιτέλους να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό ενός συστήματος που περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές εδώ και σχεδόν 20 χρόνια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό συζητείται από το 1992.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως δεν είναι γνωστό πόσες είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν και πόσα θα είναι αυτά τα άτομα που θα παραπεμφθούν σε θεραπευτικά κέντρα, «για να δούμε εάν τα θεραπευτικά κέντρα επαρκούν και μπορούν να ανταποκριθούν». Εξήγησε, ταυτόχρονα, πως το είδος του προγράμματος θεραπείας θ’ αποφασίζεται από την Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεννόηση με το θεραπευτικό κέντρο στο οποίο παραπέμπεται το άτομο. Είπε επίσης πως για τους ανήλικους υπάρχει μια άλλη διαδικασία και πως δεν παραπέμπονται στη δικαιοσύνη ως επί το πλείστον, αλλά πηγαίνουν σε θεραπευτικά κέντρα.

Ερωτηθείσα εάν τα άτομα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ φυλακής και θεραπευτικού κέντρου, η κ. Κυριακίδου υπέδειξε πως ελπίζει να επιλέγουν το θεραπευτικό κέντρο, αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν μια θεραπεία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν παρέχετο.

Διαβάστε εδώ: Επ. Υγείας: Θετική προσέγγιση, αλλά και προβληματισμοί επί του νομοσχεδίου για τη θεραπεία χρηστών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











356