Στ. Κυριακίδου: H κατανάλωση πλαστών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο


Ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα πλαστά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την κατανάλωση τους, ακόμα και το θάνατο, δήλωσε η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου.


Η κ. Κυριακίδου, η οποία εκπροσώπησε σήμερα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, με θέμα τη Σύμβαση MEDICRIME του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πάταξη της εμπορίας πλαστών ιατρικών προϊόντων και άλλων συναφών εγκλημάτων, τόνισε πως είναι επάναγκες οι κυβερνήσεις να εγκύψουν με κάθε σοβαρότητα σε αυτό το ζήτημα και να θεσπίσουν αποτελεσματικά νομικά πλαίσια που να οχυρώνουν το δικαίωμα στη ζωή των πολιτών και ασθενών, από κάθε πιθανή απειλή.

Στην εισήγησή της, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η Συνέλευση στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας και σε πρωτοβουλίες και ενέργειες της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΣΣΕ σε αυτό τον τομέα.

Ανέφερε πως η Υπεπιτροπή της ΚΣΣΕ για τη δημόσια υγεία, ασχολήθηκε με το θέμα των πλαστών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά και τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, υιοθετώντας σχετικά Ψηφίσματα και Συστάσεις που περιέχουν σαφείς οδηγίες για την καλύτερη προστασία των ασθενών.

Επεσήμανε πως εκτός από τις άμεσες επιπλοκές που η λήψη τέτοιων προϊόντων είναι δυνατόν να προκαλέσει, η κυκλοφορία τους στην αγορά υπονομεύει την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και γενικότερα, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα εθνικά συστήματα υγείας.

Η συνεχής ενασχόληση της Συνέλευσης με το θέμα αυτό, ανέφερε, το οποίο έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές της, οδήγησε και στη σύνταξη της Σύμβασης MEDICRIME , που αποτελεί το ισχυρότερο διεθνές νομικό πλαίσιο καταπολέμησης τέτοιων ποινικών αδικημάτων.

Η Σύμβαση MEDICRIME , είπε η κ. Κυριακίδου έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί από 24 κράτη, περιλαμβανομένου της Κύπρου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1 η Ιανουαρίου 2016. Η Σύμβαση, εξήγησε, περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και ενέργειες για την καλύτερη αντιμετώπιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση και κατανάλωση μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











316