Σπέρνοντας ανέμους για το ΓεΣΥ, μόνο θύελλες θα θερίσουμε…


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ BSC, MSc, PhD*

Με μεγάλο σεβασμό προς το ιατρικό λειτούργημα, το οποίο γνωρίζω καλώς εξ ιδίων, και με αμείωτο ενδιαφέρον και προσοχή, διάβασα τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με γενικό ψήφισμά του για την ένταξη των ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, το περασμένο Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

Χαιρετίζω τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κ. Θωμάς Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, κ. Μάριος Κουλούμας.

Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί η διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ, του ΠΙΣ και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για την εξεύρεση συγκλίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την αξιοπρεπή εκτέλεση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς να επηρεάσουν όμως τη φιλοσοφία, τις αρχές και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, όπως προβλέπονται από τον νόμο.

Προτεραιότητα και επίκεντρο των προσπαθειών μας πρέπει να είναι, και τώρα και πάντοτε, το όφελος και η ευημερία των ασθενών!

Ως επικεφαλής ενός Παγκόσμιου Οργανισμού για διάστημα πέρα των 15 ετών και επικεντρώνοντας την επιστημονική μου καριέρα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ασθενούς στον τομέα της υγείας, θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου, να αντιληφθούμε ότι το ΓεΣΥ στην Κύπρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη που δεν αναιρείται και δεν οπισθοδρομεί!

Δε διατείνομαι, φυσικά, ότι το ΓεΣΥ θα είναι αψεγάδιαστο και απόλυτα λειτουργικό, ειδικά στην πρώιμη φάση της εφαρμογής του. Σίγουρα θα διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο μεταρρυθμιστικό έργο τέτοιας έκτασης. Οι όποιες αδυναμίες και οι ελλείψεις του ΓεΣΥ μπορούν, στην πορεία, να διορθωθούν!

Ας μη συνεχίσουμε να πυροδοτούμε το ήδη εμπρηστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από μερίδα των εμπλεκομένων και ας μην αναλωνόμαστε σε στοχευμένες «επιθέσεις» που το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σύγχυση και καθυστερήσεις στον σχεδιασμό για την υλοποίηση του ΓεΣΥ!

Ας μην απογοητεύσουμε τον ασθενή που, σήμερα και για δεκαετίες ολόκληρες, ταλαιπωρείται μέσα από την παρούσα δυσλειτουργική κατάσταση!

Ας μην αφήσουμε τον ασθενή να συνεχίζει να προβληματίζεται αν θα έχει την οικονομική δύναμη να πάει αύριο στο γιατρό του, να αγοράσει το φάρμακό του, να κάνει τη φυσικοθεραπεία του.!

Ας μην αφήσουμε την Κύπρο να είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν υπάρχει καθολικό, Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλο τον πληθυσμό!

Διότι ένα κράτος χωρίς Εθνικό Σύστημα Υγείας, δε μπορεί σίγουρα να αποκαλείται ούτε ευρωπαϊκό, αλλά ούτε και δημοκρατικό.

*Ειδική Σύμβουλος της Ad-hoc Επιτροπής για Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Προστασία των Ασθενών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











287