Σώτος Ιακωβίδης: Στον Όμιλο MSJ έχουμε στόχο την προώθηση της υγείας και της ευημερίας στην κοινωνία


«Η εταιρική υπευθυνότητα για εμάς βρίσκεται στον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας και της καθημερινής μας λειτουργίας»

*Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, έχουμε δεσμευτεί και συνεισφέρουμε σημαντικά και πέρα από τις νομικές και κανονιστικές μας υποχρεώσεις

*Ο Όμιλος MSJ συνεργάζεται στενά με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους στα πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών

*Η ανάπτυξη των ψηφιακών φαρμακείων έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία των παραδοσιακών φαρμακείων

* Το ΓεΣΥ είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με τεράστια προσφορά προς τους ασθενείς, την κοινωνία και προς τις επόμενες γενιές

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Ygeia-News, ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Μ.Σ. Ιακωβίδης & Σία Λτδ, Σώτος Ιακωβίδης.

Η εταιρεία και οι τομείς φαρμάκων

ΕΡ: Πότε δραστηριοποιήθηκε η φαρμακευτική εταιρεία Μ.Σ. Ιακωβίδης στην Κύπρο;

ΑΠ: Η ιστορία της φαρμακευτικής εταιρείας Μ.Σ. Ιακωβίδης & Σία Λτδ ξεκινάει από το 1944, όταν ο πατέρας μου Μιχαλάκης Σ. Ιακωβίδης, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, άνοιξε το πρώτο του φαρμακείο. Από τότε το όνειρο του ήταν να ασχοληθεί και με το εμπόριο, επιδιώκοντας πάντοτε την ευκαιρία για αντιπροσωπείες στον κλάδο της υγείας. Το 1949 ήταν μια χρονιά ορόσημο αφού υπέγραψε το πρώτο του σημαντικό συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία φαρμάκων MSD (Merck), με την οποία ξεκίνησε συνεργασία στην αγορά της Κύπρου, θέτοντας έτσι τα θεμέλια του ισχυρού πλέον Ομίλου MSJ που δημιούργησε.

ΕΡ: Σε ποιες κατηγορίες υγείας δραστηριοποιείται ο Όμιλος MSJ;

ΑΠ: Σήμερα πλέον ο Όμιλος MSJ έχει συμπληρώσει πάνω από 70 χρόνια ζωής και κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της Υγείας που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο Όμιλος αποτελείται από επτά εταιρείες, πέντε στην Κύπρο και δύο στην Ελλάδα, οι οποίες εξειδικεύονται στην εισαγωγή και διανομή πλειάδας προϊόντων Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών υγείας όπως: φαρμακευτικά προϊόντα (συνταγογραφούμενα και μη), καινοτόμες ιατρικές συσκευές για νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, εργαστηριακό και ιατρικό εξοπλισμό στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, φαρμακευτικά προϊόντα βιοτεχνολογίας, ειδικά κλινικά και ιατρικά προϊόντα διατροφής, διατροφικά συμπληρώματα, παιδικές τροφές, προϊόντα στοματικής υγιεινής, δερμοκαλλυντικά, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και προσωπικής φροντίδας, κτηνιατρικά φάρμακα, και προϊόντα φυτοπροστασίας και δημόσιας υγείας.

ΕΡ: Οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να πορεύονται παράλληλα με τις συνεχείς εξελίξεις και τα νέα δεδομένα του ιατρικού κόσμου. Πόσο καλά ανταποκρίνεστε σε αυτό;

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου υπάρχει μια συνεχής ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και σύγχρονες ανάγκες τις αγοράς. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτών των προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με έγκαιρο προγραμματισμό και μελετημένη στρατηγική, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη του Ομίλου MSJ.

Προώθηση υγείας και ευημερίας στην κοινωνία

ΕΡ: Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, σε τι ενέργειες προβαίνετε;

ΑΠ: Ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της υγείας έχουμε πάντα ως στόχο την προώθηση της υγείας και της ευημερίας στην κοινωνία. Η εταιρική υπευθυνότητα για εμάς βρίσκεται στον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας και της καθημερινής μας λειτουργίας, ενώ έχει συνδεθεί ως βασικός άξονας της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. Έτσι στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, έχουμε δεσμευτεί και συνεισφέρουμε σημαντικά και πέρα από τις νομικές και κανονιστικές μας υποχρεώσεις, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και σε όλους όσους επηρεάζονται είτε άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητές μας. Είναι μια υπόσχεση που αναλάβαμε συνειδητά και υπηρετούμε με συνέπεια. Είμαστε δεσμευμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη την έκταση των εργασιών και την προσφορά μας, βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου σήμερα και αύριο για την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές. Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εταιρικής κοινωνικής μας ευθύνης, συμπεριλαμβάνονται δωρεές προϊόντων και υποστηρίξεις σε τοπικά ιδρύματα υγείας, σε αθλήματα και αθλητές, σε ιατρικά και φαρμακευτικά συνέδρια, σε πανεπιστήμια για προσφορά υποτροφιών σε φοιτητές Ιατρικής και σε συνδέσμους προστασίας και φροντίδας των ζώων.

Στενή συνεργασία με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

ΕΡ:Η συνεργασία σας με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους σε ποια επίπεδα βρίσκεται;

ΑΠ:Ο Όμιλος MSJ συνεργάζεται στενά με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους μέσα στα πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αναβάθμιση του επιπέδου υγείας στον τόπο, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Κατέχει ηγετική θέση και ξεχωρίζει σαν οργανισμός με ψηλό επίπεδο επαγγελματικής προσφοράς προς τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους.

Αναγκαίος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

ΕΡ: Ο θεσμός του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων δεν υπάρχει στην Κύπρο. Πως θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα με την επικείμενη δημιουργία του;

ΑΠ: Ο θεσμός αυτός υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και στην Κύπρο. Σκοπός του ΕΟΦ θα είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με την κυκλοφορία φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, βιοκτόνων, καλλυντικών και ιατρικών βοηθημάτων στην Κύπρο. Θα αξιολογεί και θα εγκρίνει νέα προϊόντα, θα παρακολουθεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα ελέγχει την διακίνηση και διάθεση στην αγορά και θα ενημερώνει τους επιστήμονες υγείας και το κοινό για σημαντικές εξελίξεις που ενδέχεται να τους επηρεάζουν.

Αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο και τα κατεχόμενα

ΕΡ: Πιστεύετε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επηρεαστεί από τις αγορές φαρμάκων μέσω διαδικτύου ή μέσω κατεχομένων;

ΑΠ: Η διαδικτυακή προώθηση και αγορά φαρμάκων έχει επηρεάσει την φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως. Η ανάπτυξη των ψηφιακών φαρμακείων έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία των παραδοσιακών φαρμακείων, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με τις διαδικτυακές προσφορές και εκπτώσεις, καθώς οι χαμηλότερες τιμές παίζουν καθοριστικό ρόλο για τους καταναλωτές. Συνεπώς επηρεάζονται άμεσα και οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιρειών.

Από την άλλη, λόγω ελλείψεων και μη χορήγησης κάποιων ακριβών φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία, μερικοί Ε/Κ ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα από την αγορά των κατεχομένων σε χαμηλότερες τιμές, και χωρίς πολλές φορές να απαιτείται η συνταγή του ιατρού. Έτσι δημιουργείται θέμα ποιότητας, αποτελεσματικότητας, και το πιο σημαντικό, ασφάλειας των φαρμάκων αυτών, τα οποία δεν υπόκεινται κάτω από τους κανονισμούς ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ε.Ε. ή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πιο πάνω δραστηριότητες ελλοχεύουν σημαντικές επιπτώσεις στον φαρμακευτικό τομέα καθώς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, και είναι εδώ που η εφαρμογή του ΓεΣΥ μπορεί να περιορίσει αυτές τις αρνητικές συνέπειες.

Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση η εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΕΡ: Πως αξιολογείτε τις προσπάθειες που γίνονται για την εφαρμογή του ΓεΣΥ;

ΑΠ: Οι προσπάθειες για εφαρμογή του ΓεΣΥ ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες. Είναι η πρώτη όμως φορά που έχουμε πλησιάσει τόσο πολύ στην εισαγωγή και υλοποίηση του ΓεΣΥ. Κλειδί γι’ αυτήν την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας είναι η επιτυχής αυτονόμηση των νοσοκομείων, το λογισμικό και το ποσοστό εισφοράς στο ταμείο του ΓεΣΥ από τους εργοδότες, τους εργοδοτουμένους και το κράτος. Εύχομαι αυτή τη φορά να επιτύχουν οι μεγάλες αυτές προσπάθειες και να ξεκινήσει επιτέλους η εφαρμογή του. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με τεράστια προσφορά προς τους ασθενείς, την κοινωνία και προς τις επόμενες γενιές.

ΕΡ: Τι πιστεύετε θα αλλάξει με την εφαρμογή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας;

ΑΠ: Είναι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση η οποία θα μεταμορφώσει τον τομέα της υγείας για να συνάδει με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Θα είναι το έργο του 21ου αιώνα. Πρώτα απ’ όλα θα υπάρξει ενοποίηση ιδιωτικού και κρατικού τομέα που πλέον θα συνεργάζονται αρμονικά οι δύο τομείς με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασθενούς. Η συνεισφορά στο ταμείο θα γίνεται από όλους τους Κύπριους πολίτες σαν ποσοστό επί των εισοδημάτων τους και παράλληλα θα συνεισφέρουν ένα ποσοστό οι εργοδότες και το κράτος.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











483