Σωστή διατροφή και άσκηση συστήνει η Ενδοκρινολογική Εταιρεία για αποφυγή του σακχαρώδους διαβήτη


Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου ενημερώνει το κοινό για τον σακχαρώδη διαβήτη, που επηρεάζει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται ραγδαία.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σακχαρώδη Διαβήτη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη.

Όπως προσθέτει «η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν τη γλυκόζη από το αίμα και να την χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας», για να συμπληρώσει ότι «στο σακχαρώδη διαβήτη τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται με αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπλοκές, που αφορούν μεγάλα αγγεία όπως της καρδίας και του εγκεφάλου, καθώς και μικρά αγγεία όπως των ματιών, των νεφρών και των νεύρων».

«Το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς κατά τη διάγνωση της νόσου είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η απώλεια βάρους, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η θολή όραση και οι συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές όμως η νόσος δεν προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διάγνωσης και την πρόκληση επιπλοκών», αναφέρει.

Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου επικαλείται μελέτες, οι οποίες αναφέρουν ότι η εμφάνιση της νόσου μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό με σωστή διατροφή και τακτή σωματική άσκηση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τόσο η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ιδιαίτερα σε άτομα με παράγοντες κινδύνου που οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, όσο και η συχνή παρακολούθηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με την επιβολή αλλαγών στον τρόπο ζωής και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών της νόσου οδηγούν στην μείωση των επιπλοκών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











262