Σοβαρές αιχμές κατά της Διεύθυνσης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών από τον πρόεδρο του ΣΦΕΚ


Σοβαρότατες αιχμές γύρω από τη νέα μείωση που αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας στις τιμές των φαρμάκων άφησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου(ΣΦΕΚ), Αυγουστίνος Ποτάμιτης. Παράλληλα, απέρριψε τη θέση και διάχυτη εντύπωση πως ο μέσος όρος των τιμών στην Κύπρο είναι ακριβός, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη. «Όλοι όσοι ισχυρίζονται πως η Κύπρος είναι ακριβή, παραπλανούν το λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΚ.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο κ. Ποταμίτης προειδοποίησε εκ νέου για κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων από την κυπριακή αγορά, σημειώνοντας πως ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την πιθανότητα η αγορά της χώρας μας να κριθεί ως ασύμφορη από τις βιομηχανίες φαρμάκων του εξωτερικού. «Εμείς λέμε ναι, να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων εκεί που χρειάζεται. Αυτές οι οριζόντιες μειώσεις, όμως, είναι μια πρακτική που δεν εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού. Γιατί θέλουν να γνωρίζουν σε οποιαδήποτε χώρα κυκλοφορούν τα προϊόντα τους, ποια θα είναι η τιμή του προϊόντος το οποίο θα κυκλοφορήσουν», υπέδειξε.

Ο κ. Ποταμίτης ανέφερε πως στη μοναδική συνάντηση που είχε ο ΣΦΕΚ με τον Υπουργό Υγείας στις 19 Ιανουαρίου, ο Σύνδεσμος εξέφρασε στον κ. Πατσαλή τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των προμηθευτών. «Εισηγηθήκαμε στον Υπουργό διάφορους άλλους τρόπους να μειωθούν τα φάρμακα στις τιμές που ο ίδιος ήθελε. Απλώς ζητήσαμε να υπάρχει διαφάνεια και όχι ένα κούρεμα του 8,5%, που σε μια ή δυο εβδομάδες θα μπορούσε να γίνει 10%, 15%, 20%, κατά το δοκούν. Εκφράσαμε και εξηγήσαμε τις ανησυχίες, που επαναλαμβάνω, διακατέχουν όλους τους προμηθευτές μας. Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας δεν ήθελε να ακούσει τίποτα από αυτά. Με λύπη μου λέω, ότι το μόνο που είχε αναφέρει ο Υπουργός, δεν ήταν συζήτηση του προβλήματος επί της ουσίας, αλλά ήταν πως είχε δεσμευτεί και είχε εξαγγείλει ήδη τις μειώσεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτό το πράγμα δεν το θεωρούμε διαβούλευση». «Παρά τις εισηγήσεις μας, προχώρησαν στην χειρότερη επιλογή που είχαν, που στερείται διαφάνειας και δημιουργεί προβλήματα, ανασφάλειες και ερωτηματικά στους προμηθευτές μας», τόνισε.

Ο Αυγουστίνος Ποταμίτης έκανε λόγο για πιθανά κίνητρα που μπορεί να έχουν κάποιοι(όχι ο Υπουργός όπως ξεκαθάρισε), για να φωτογραφήσει τη Διεύθυνση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. «Θέλετε να αναφέρω τι έχει γίνει το 2004; Εμάς, μας θυμίζει σκηνικό του 2004, όπου εξαιτίας διαφόρων γεγονότων και λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε και εξαιτίας του ότι η Κύπρος εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπήρχαν σοβαρότατες ελλείψεις. Το τι έγινε τότε, να υπενθυμίσω, στήθηκαν δύο εταιρείες από το πουθενά, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν ούτε λειτουργούν, και με συνοπτικές διαδικασίες οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αγόραζαν φάρμακα από αυτές τις δύο συγκεκριμένες εταιρείες σε τριπλάσιες τιμές απ’ ότι πρόσφεραν προηγουμένως οι νόμιμοι αντιπρόσωποι». «Το σκηνικό που στήνεται, μας θυμίζει το 2004. Ένα απλό παράδειγμα, να υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, να στηθεί ξανά το ίδιο σκηνικό του 2004. Για να προμηθεύεται το κράτος με φάρμακα, να κάνουν μια διαδικασία από την οποία να προμηθεύονται κάποιοι φάρμακα… Λένε ότι το κράτος θα φέρνει φάρμακα. Δεν μας έχει πει κανένας. Από πού θα τα φέρνει; Ποιος θα τα προμηθεύει; Ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα βρίσκει φθηνότερες τιμές από αυτές που προσφέρουμε εμείς;», διερωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Υπ. Υγείας: Έτοιμες να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε φάρμακο αποσυρθεί από την αγορά οι Φαρμ. Υπηρεσίες




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











522