Σημαντική για τα κυπριακά χρονικά ιατρική ανακάλυψη για ωχρά κηλίδα και οπτικές νευροπάθειες


Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης «ΟΦΘΑΛΜΟΣ» ανακοίνωσε σήμερα μια νέα σημαντική για τα κυπριακά χρονικά ιατρική ανακάλυψη, που αφορά σε καινοτόμες θεραπείες ασθενών που πάσχουν από την ωχρά κηλίδα και τις οπτικές νευροπάθειες. Η νέα αυτή θεραπεία, όχι μόνο προστατεύει τα μάτια από την απώλεια όρασης, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει τη όραση στους ασθενείς.

Οι πιλοτικές μελέτες που διενεργήθηκαν στο Ινστιτούτο Οφθαλμός δείχνουν ότι η ψηλή ελεγχόμενη δόση σε λιπαρά οξέα, ειδικά τα EPA, σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικά αποτελούν την νέα θεραπευτική προσέγγιση για τις παθήσεις των ματιών. Συγκεκριμένα:

*Ξηρή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με πάνω από 200 εκατομμύρια ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα χωρίς καμιά θεραπεία, είναι η πρώτη αιτία μείωσης της όρασης σε άτομα πάνω από 50 χρονών.

*Δυστροφίες της ωχράς κηλίδας χωρίς καμιά θεραπεία, είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης σε ηλικίες κάτω των 50 χρονών.

*Γλαύκωμα που είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, παρόλο που η ενδοφθάλμια πίεση ελέγχεται με σταγόνες.

*Ισχαιμική οπτική νευροπάθεια για την οποία δεν υπήρχε θεραπεία έως σήμερα.

*Σε άλλες παθήσεις που καταστρέφουν τα φωτοκύτταρα στην ωχρά κηλίδα για τις οποίες επίσης δεν υπήρχε καμιά θεραπεία μέχρι σήμερα.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Τα ερευνητικά αποτελέσματα στο Ινστιτούτο Οφθαλμός έχουν επαληθευτεί πρόσφατα στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων του Harvard και του California σε ζωικά μοντέλα και έχουν δημοσιευτεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας από την ανακάλυψη αυτή, καθώς υπάρχει ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο επικεφαλής οφθαλμίατρος Δρ. Τάσος Γεωργίου δήλωσε σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηριστικά τα εξής: «Έγινε συμφωνία καινοτόμου ακαδημαϊκού και βιομηχανικού συνεταιρισμού για την ανάπτυξη των νέων θεραπειών στην όραση. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών θα προσφέρει νέα ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο».

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης ΟΦΘΑΛΜΟΣ έχει συνεργασία για το σκοπό αυτό με κορυφαίους επιστήμονες από Αμερική, Ευρώπη και Κύπρο, καθώς και με κλινικούς γιατρούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, με στόχο να επιτευχθούν και άλλα νέα σημαντικά αποτελέσματα κατά της τύφλωσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











391