ΣΦΕΚ: Υπό την απειλή εκδικητικών προθέσεων εκ μέρους της Διεύθυνσής τους οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες


Την κατάντια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στα φάρμακα που εισάγονται στην Κύπρο και διατίθενται από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου(ΣΦΕΚ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο ΣΦΕΚ τονίζει πως όποια εταιρεία παρανομεί και τα φάρμακα της δεν φέρουν τις νόμιμες σημάνσεις θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Ξεκαθαρίζουμε ότι στόχος μας δεν είναι να ξεφύγουν των όποιων συνεπειών μέλη μας, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας σε ό, τι αφορά τη σήμανση των σκευασμάτων τους.

Ωστόσο, θέλουμε να τονίσουμε ότι το γεγονός πως 271 φάρμακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυκλοφορούν με ελλιπή σήμανση, καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Το Τμήμα έχει κυριολεκτικά ξηλωθεί από τη Διεύθυνση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ικανότατα στελέχη με εμπειρία και γνώσεις μετατέθηκαν, είτε στα κρατικά φαρμακεία ή σε άλλα τμήματα του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, ένας αριθμός ικανών και έμπειρων λειτουργών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έχουν αποχωρήσει για λόγους που ίσως αξίζει τον κόπο να διερωτηθεί κανείς.

Τα άτομα που έχουν αναλάβει τις θέσεις αυτές είναι ικανότατα στελέχη, χωρίς όμως να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος εκπαίδευσης και απόκτησης εμπειρίας.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν υπό το καθεστώς τρομοκρατίας ή υπό την απειλή εκδικητικών προθέσεων εκ μέρους της Διεύθυνσης.

Επαναλαμβάνουμε ότι εάν κάποια από τα μέλη μας έχουν παρανομήσει θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Θα πρέπει, όμως, και να αναφέρουμε ότι στα μέλη μας για τα οποία γίνεται λόγος στα εν λόγω δημοσιεύματα, έχουν εντοπιστεί ελάχιστα φάρμακα, (ένα με δύο) με προβληματική σήμανση ενώ στην εταιρεία για την οποία εμείς είχαμε προχωρήσει σε καταγγελίες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 φάρμακα με ελλιπή σήμανση ή και σήμανση στα γερμανικά κάτι που δεν προβλέπει πουθενά η νομοθεσία.

Υπογραμμίζουμε πως ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε νέα έρευνα για να μας ενημερώσει επίσημα κάποιος: Εάν δεν είναι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες υπεύθυνες για την κυκλοφορία και τον έλεγχο των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην κυπριακή αγορά, τότε ας μας απαντήσουν ποιος έχει την ευθύνη.

Τέλος, και με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών, περί σκοπιμοτήτων και προσωπικών διαφορών του προέδρου του ΣΦΕΚ με το Διευθυντή Φαρμακευτικών Εταιρειών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου επιθυμεί να τονίσει την πλήρη στήριξη του προς τον Πρόεδρο και παράλληλα να διευκρινίσει ότι όλες οι δηλώσεις και ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με το θέμα των φαρμάκων με προβληματική σήμανση, έγιναν ή εκδόθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











349