ΣΦΕΚ: Με κρατική βούλα η παράνομη και επικίνδυνη αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα


*Παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος του κράτους για την υγεία των ασθενών

*Με πρόσχημα τις τιμές που η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία καθορίζει, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέπει αγορά φαρμάκων από ανεξέλεγκτα φαρμακεία

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος φαρμακευτικών Εταιριών Κύπρου αναφέρει:

Την αγορά παράνομων κι επικίνδυνων για την υγεία των ασθενών φαρμάκων, άρχισε πρόσφατα να επιτρέπει το ίδιο το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας τις νομοθεσίες που το ίδιο έχει θεσπίσει για να προστατεύει τους πολίτες του. Η αλλοπρόσαλλη και οξύμωρη αυτή απόφαση, δημοσιοποιήθηκε και επισήμως από το Τμήμα Τελωνείων το οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι από τούδε και στο εξής «επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα που προορίζονται για προσωπική χρήση με μέγιστη ποσότητα ενός μηνός θεραπεία και το άτομο που τα μεταφέρει υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση».

Η απόφαση έχει προκαλέσει αρνητικότατες συζητήσεις αλλά και σύγχυση μεταξύ των ασθενών οι οποίοι διερωτώνται αν ισχύει η όχι η πρόσφατη σοβαρή προειδοποίηση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών οι οποίες είχαν επιστήσει την προσοχή του κοινού με τρόπο μάλιστα που προκαλούσε πανικό αλλά και τρόμο, ότι:

«Τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις κατεχόμενες περιοχές δεν ελέγχονται από τις Αρχές της Δημοκρατίας ούτε από κάποια άλλη Ευρωπαϊκή Αρχή και, ως εκ τούτου, δεν διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Η κατανάλωση πλαστών/ψευδεπίγραφων φαρμάκων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο. Συνεπώς, προτρέπουμε το κοινό να αγοράζει φάρμακα μόνο από τα αδειοδοτημένα και ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία φαρμακεία».

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέπει πλέον την προμήθεια φαρμάκων από τα κατεχόμενα βασίζεται όπως φαίνεται στο γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων στις κατεχόμενες περιοχές είναι χαμηλότερες από ότι στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Άλλο ένα οξύμωρο στοιχείο δηλαδή, αφού τις τιμές των φαρμάκων στην Κυπριακή Δημοκρατία τις καθορίζει το ίδιο το κράτος δια της νομοθεσίας του, την οποία εφαρμόζουν οι Φαρμακευτικές του Υπηρεσίες! Κανένας άλλος, δεν μπορεί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική ενώ ο ΣΦΕΚ δεν έχει κανένα, μα κανένα λόγο στον καθορισμό των τιμών.

Η απόφαση της Κυβέρνησης πάσχει από όποια οπτική κι αν την δει κανείς αφού, πρώτον παραβιάζει και καταστρατηγεί την ίδια τη νομοθεσία και δεύτερον, θέτει υπό αμφισβήτηση την τιμολογιακή πολιτική του κράτους, η οποία αποφασίσθηκε στη βάση ακριβοπληρωμένης μελέτης του LSE που είχε ως γνώμονα την διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων στην Κύπρο. Δεν θα αναφερθούμε στο γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση ναρκοθετεί και τις προσπάθειες δεκαετιών για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου γιατί τότε θα εισέλθουμε στην σφαίρα πολιτικών δράσεων.

Ως ΣΦΕΚ επανατονίζουμε ότι η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα εμπερικλείει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και όλων των πολιτών γενικά, αφού:

*Τα σκευάσματα πωλούται παράνομα από φαρμακεία τα οποία κανείς δεν γνωρίζει αν πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης και συντήρησης,

*Δεν τυγχάνουν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,

*Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή κατέχουν τον ανάλογο τίτλο σπουδών για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα,

*Απουσιάζει πλήρως ο οποιοσδήποτε μηχανισμός ο οποίος θα επέτρεπε τον έλεγχο και θα διασφάλιζε την ποιότητα των φαρμάκων που πωλούνται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι προ μερικών μόνον μηνών η ίδια η πρόεδρος της λεγόμενης Ένωσης Φαρμακοποιών στην κατεχόμενη Κύπρο, Σουάι Σεβίντς, είχε προειδοποιήσει τους ασθενείς για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι αγοράζουν φάρμακα από τα κατεχόμενα.

«Στα κατεχόμενα κυκλοφορούν ψεύτικα φάρμακα γι΄αυτό και οι καταναλωτές καλούνται να είναι πολύ προσεκτικοί και να αγοράζουν τα σκευάσματα που χρειάζονται μόνον από «εγκεκριμένα» φαρμακεία» είχε δηλώσει η κ. Σεβιντς τονίζοντας μάλιστα πως μεταξύ των φαρμάκων μαϊμούδων περιλαμβάνονται και σκευάσματα για τον καρκίνο.

Με αφορμή τη νέα απόφαση της Κυβέρνησης για μη απαγόρευση της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα ο ΣΦΕΚ εκφράζει για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία του και τονίζει ότι οι ασθενείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, όταν προμηθεύονται σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία διατίθενται χωρίς κανένα έλεγχο από φαρμακεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια από τις επίσημες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο ΣΦΕΚ καλεί όσους αγοράζουν φάρμακα από τα κατεχόμενα να διερωτηθούν γιατί οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και να προβληματισθούν σε σχέση τόσο με την προέλευση των φαρμάκων αυτών όσο και για τη γνησιότητα τους.

Ο τρισδιάστατος μοναδικός κωδικός

Ο ΣΦΕΚ υπενθυμίζει τέλος ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 θα τεθεί σε ισχύ νέος κανονισμός της ΕΕ που θα βοηθά στην διακρίβωση της γνησιότητας ενός φαρμάκου με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ασθενών. Ο κανονισμός θα προβλέπει:

-Τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Ο νέος κανονισμός θα προνοεί μεταξύ άλλων την τοποθέτηση τρισδιάστατου μοναδικού κωδικού αναγνώρισης για κάθε φάρμακο αλλά και την ύπαρξη ταινίας ασφαλείας στη συσκευασία καθώς και μηχανισμού ανίχνευσης παραποίησης σε όλες τις συσκευασίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Στόχος είναι να καταστεί αδύνατη η αντιγραφή φαρμάκων και δυνατός ο εντοπισμός των πλαστών, η ταυτοποίηση και η πιστοποίηση της γνησιότητας τους».

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Πιέρα στο Ygeia-News: Να απαγορευθεί η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











858