ΣΕΣΙΚ: Τυχόν εφαρμογή της κάρτας θα συνδεθεί με την τήρηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών


Ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ) θεωρεί ότι η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει την κάρτα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, παράλληλα με την προκήρυξη πιλοτικών προγραμμάτων, είναι δύο θέματα τα οποία δεν θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους καθώς το ένα αποτελεί διοικητικό εργαλείο ελέγχου τήρησης ωραρίου και το δεύτερο μέτρο μείωσης λιστών αναμονής.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΙΚ αναφέρει:

«Η εφαρμογή της κάρτας δεν αποτελεί μέτρο αύξησης της παραγωγικότητας ενός οργανισμού, αλλά ούτε και ενός εκάστου υπαλλήλου, όχι τουλάχιστον στον τομέα της Υγείας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι τυχόν εφαρμογή της κάρτας θα συνδεθεί με καθολική εφαρμογή αυτής μηδενός εξαιρουμένου, τήρηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών για το ωράριο εργασίας, αποδοχή του on-call ως ώρες συνεχούς και ενεργού εργασίας και ικανοποιητική αποζημίωση για τις επιπρόσθετες δεδουλευμένες ώρες.

Παράλληλα ο ΣΕΣΙΚ θεωρεί ότι το θέμα των πιλοτικών, δεν αποτελεί οριστική λύση για τα προβλήματα των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια προσωρινή λύση μέχρι την οριστική εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Για να είναι δίκαιο και να έχει επιτυχία το μέτρο, οφείλει να αφορά όλες τις ειδικότητες ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς, να είναι προαιρετικό και η αμοιβή των παρόχων να είναι ικανοποιητική. Επίσης, να συνδέεται με σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, καθώς μακροχρόνια εφαρμογή του θα οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση των εμπλεκόμενων λειτουργών, με επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών συνέπειες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











802