Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου


ΑΘΗΝΑ (ΑΠΕ)- Η ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, «#MakeSenseCampaign», που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο, διοργανώνει την 5η ετήσια εβδομάδα ενημέρωσης (18 έως 23 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Υποστήριξη για την Επιβίωση», στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά επίσημα και η χώρα μας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Κατά τη διάρκειά της της ευρωπαϊκής εβδομάδας, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της αποκατάστασης των βλαβών και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητας ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση.

«Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι πολύπλοκη ασθένεια και με την καμπάνια «Make Sense» επιχειρούμε να ενοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινότητα των ιατρικών ειδικοτήτων που καλύπτουν τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ώστε να συνεχίσουν να αναζητούν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς» σύμφωνα με τον καθηγητή Rene Leemans, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κεφαλής και Τραχήλου, καθηγητή και πρόεδρο του Τομέα Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα, καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Θα υλοποιηθούν δράσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη στην επιβίωση.

Παράλληλα, η ΕΛΛΟΚ διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος», από τις 22 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, και στο πλαίσιο του φετινού θέματος «Υποστήριξη για την Επιβίωση», θα παρουσιάσει τον Οδηγό Επιβίωσης στον Καρκίνο, της ESMO-Εuropean Society of Medical Oncology.

Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν το 60% των ατόμων με καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό διαγιγνώσκονται σε τοπικά προχωρημένο στάδιο. Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος, αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον τέταρτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα έχει τη μισή συχνότητα, αλλά είναι δύο φορές περισσότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012.

Στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. «Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

Παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα, αλκοόλ και ο ιός HPV αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

«Κλειδί» για την επιβίωση η έγκαιρη διάγνωση

Το 60% των ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρουσιάζουν τοπική ασθένεια κατά τη διάγνωση και το 60% των ατόμων, που έχουν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, πεθαίνουν από την ασθένεια εντός πέντε ετών. Η ικανότητα εντοπισμού πρώιμων ενδείξεων και συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%. Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, η ενημέρωση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού όσων επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη θεραπεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











351