Σε ισχύ από σήμερα οι νέοι κανόνες για τις ψυχοτρόπες ουσίες στην ΕΕ


Τα NPS μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρές βλάβες στην υγεία και την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων οξείας δηλητηρίασης και θανάτου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΚΥΠΕ)- Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, οι ενισχυμένοι κανόνες για τις νέες ψυχοτρόπους ουσίες (NPS), ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι νέοι κανόνες εισάγουν βραχύτερες προθεσμίες από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα επικίνδυνο φάρμακο μέχρι τη στιγμή που απαγορεύεται. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην έγκαιρη προειδοποίηση και παρακολούθηση των NPS και θα ξεκινήσει μια επιστημονική έρευνα για κάθε νέα ουσία που προκαλεί ανησυχία σε επίπεδο ΕΕ.
"Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, η εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών παρουσίασε μείζονες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια", δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. "Γι `αυτό χρειαζόμαστε αποτελεσματικά νομικά και επιχειρησιακά εργαλεία για να καταστήσουμε δυνατή την ταχύτερη λήψη μέτρων για την απαγόρευση αυτών των ουσιών από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές βλάβες στην υγεία και μερικές φορές ακόμη και θάνατοι στην ΕΕ από αυτά τα επικίνδυνα ναρκωτικά - ιδιαίτερα τους νέους", σημείωσε.
Τα NPS μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρές βλάβες στην υγεία και την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων οξείας δηλητηρίασης και θανάτου. Το 2017, για πρώτη φορά αναφέρθηκαν 51 νέες NPS - ποσοστό περίπου μία ανά εβδομάδα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











416