Σε ιατρικά θέματα οφείλουμε να επιδεικνύουμε σοβαρότητα και εμπειρογνωμοσύνη


ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ*

Nα μου επιτρέψετε να σχολιάσω τη δημοσίευσή σας, με καλή θέληση και ευγενή πρόθεση.

Για σκοπούς διαφάνειας επισυνάπτω τη δημοσίευση.

Ουδέν εντοπίζω δημοσιογραφικό εκ μέρους σας ατόπημα, ούτε δεοντολογική παρατυπία, αφού δημοσιεύσατε την είδηση, όπως την λάβατε. Διάβασα όμως στο παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο facebook ένα σχόλιο, που δεν αντέχω να μην το σχολιάσω.

Στο FB λοιπόν, στο οποίο έχουν πρόσβαση σχεδόν όλοι, γράφτηκε επί λέξει, ότι ο μικρός ανέκαμψε από κώμα και έτσι αποφεύχθηκε στην τελευταία στιγμή η αφαίρεση των οργάνων του.

Κοινοποίησα στο FB το ακόλουθο σχόλιο, το οποίο παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε και εσείς στον έγκριτο ισότοπό σας.

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ! ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΛΗΨΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΚΩΜΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ - ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΟΝΟ - ΑΠΟ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ Η ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ !

13χρονος, ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγο πριν τον αποσυνδέσουν από τη μηχανική υποστήριξη

ΑΛΑΜΠΑΜΑ (ΑΠΕ- ΜΠΕ)- Ένας 13χρονος στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγο αφού οι γονείς του υπέγραψαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη δωρεά των οργάνων του.

Ο Τρέντον ΜαΚίνλεϊ υπέστη βαρύ εγκεφαλικό τραύμα πέφτοντας από τη ρυμούλκα αυτοκινήτου όταν αυτή αναποδογύρισε και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς του ότι ο γιος τους δεν θα συνερχόταν και ότι τα όργανά του ήταν συμβατά με πέντε παιδιών που χρειάζονταν επειγόντως μεταμόσχευση.

Μια ημέρα πριν τον αποσυνδέσουν από τη μηχανική υποστήριξη, ο μικρός έδωσε σημάδια επαφής με το περιβάλλον.

Ο Τρέντον υπέστη επτά κρανιακά κατάγματα στο ατύχημα που είχε στο Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη μητέρα του Τζένιφερ Ρέιντλ, μετά τον τραυματισμό του ο μικρός υποβλήθηκε σε πολλές κρανιοτομές, εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια και υπέστη καρδιακή προσβολή.

Κάποια στιγμή, όπως είπε η μητέρα του, ο Τρέντον υπέστη ανακοπή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι και επί 15 λεπτά η καρδιά του δεν λειτουργούσε. Έπειτα από αυτό οι γιατροί της είπαν ότι ο γιος της "δεν θα ξαναείναι ποτέ όπως πριν".

Όπως είπε η ίδια στο CBS News, συμφώνησε να υπογράψει τα έγγραφα για τη δωρεά οργάνων όταν πληροφορήθηκε ότι με τα όργανα του παιδιού της θα σώζονταν πέντε άλλα παιδιά.

"Δεχτήκαμε και αυτό σήμαινε ότι θα συνέχιζαν να κρατούν στη ζωή τον Τρέντον ώστε να προετοιμάσουν τα όργανά του για τη δωρεά", είπε η μητέρα του ανακαλώντας στη μνήμη της με ποιόν τρόπο ανέκτησε τις αισθήσεις του τον Μάρτιο.

"Την επόμενη μέρα ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί στο τελευταίο εγκεφαλογράφημα για να ανακοινωθεί η ώρα θανάτου του, αλλά ξαφνικά επανήλθαν οι ζωτικές λειτουργίες του και ματαιώθηκε η εξέταση".

"Έπεσα στο τσιμέντο και το τρέιλερ προσγειώθηκε πάνω στο κεφάλι μου. Έπειτα από αυτό, δεν θυμάμαι τίποτα", είπε ο μικρός.

Ο Τρέντον εξακολουθεί να έχει πόνους και να παθαίνει σπασμούς και θα χρειαστεί και νέα χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του μισού του κρανίου. Ωστόσο, περπατάει, μιλάει, ενώ διαβάζει και κάνει και ασκήσεις μαθηματικών, λέει η μητέρα του που κάνει λόγο για "θαύμα".

*Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «ΓΑΛΗΝΟΣ»

Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











371