ΣΑΕΚ: Μειονέκτημα η στέρηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού


«H ξαφνική εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για την εισαγωγή ενός ‘Μίνι Γε.ΣΥ καθώς και οι πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, σε σχέση με το θέμα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), καθώς αφήνουν κενά και ερωτηματικά για τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας». Αυτά αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει πως ο ΣΑΕΚ αναμένει λεπτομερή ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς και ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να τοποθετηθεί τελικά.
Ο ΣΑΕΚ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διαφωνεί με το προωθούμενο μονοπωλιακό μοντέλο του Γε.ΣΥ και τη φιλοσοφία του, καθώς δεν εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά αντίθετα τον εγκλωβίζει.

«Τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στην προσπάθεια εφαρμογής του κάνουν ολοφάνερο το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 χρειάζονται επανεξέταση και εκσυγχρονισμό», συνεχίζει ο Σύνδεσμος.
«Η σταδιακή εφαρμογή του Γε.ΣΥ είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο ΣΑΕΚ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα μια πρόταση, η οποία παραπέμπει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ένα ήδη προβληματικό δημόσιο οργανισμό που ήδη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς που έχει».
Ο ΣΑΕΚ επισημαίνει πως «σοβαρό μειοανέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η πρόταση στερεί στον πολίτη την ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου, την ώρα που τα ασφαλιστικά σχέδια και άλλα σχέδια υγείας παρέχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα. Μόνο η σωστή και ολοκληρωμένη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα αναδείξει τις πραγματικές δυνατότητες του Δημοσίου τομέα, αναφέρει ο Σύνδεσμος και καλεί την Κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











317