Σ. Κούμας: Με τους ρυθμούς που πάμε τα δημόσια νοσηλευτήρια σίγουρα θα καταρρεύσουν


Τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων λόγω της σοβαρότατης υποστελέχωσης που υπάρχει σε διάφορα Τμήματα, από το κύμα φυγής των κυβερνητικών γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα, κρούει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, καλώντας εκ νέου το Υπουργείο Υγείας αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών να λάβουν μέτρα επίλυσης του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Κούμας αναφέρει πως το κύμα φυγής των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίζεται χωρίς καμιά προσπάθεια αναχαίτισης του από τους αρμόδιους φορείς. «Με τους ρυθμούς που πάμε και τη διάθεση που έχουμε να διορθώσουμε διάφορα πράγματα, τα νοσηλευτήρια μας σίγουρα θα καταρρεύσουν», τόνισε.

«Η φυγή των κυβερνητικών ιατρών είναι μεγάλη και συνεχίζεται με το πιο πρόσφατο παράδειγμα την παραίτηση της Ογκολόγου της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Δεν μπορεί κανείς να στεριώσει. Υπάρχει έλλειψη κινήτρων, προοπτικής, μισθοδοσίας και εργατικών συνθηκών, που όλα αυτά αναγκάζουν τους γιατρούς να μην μένουν πλέον στο δημόσιο», σημείωσε.

Πριν τρία-τέσσερα χρόνια, συνέχισε, υπήρχε συνωστισμός για να έρθουν οι γιατροί στο δημόσιο να εργαστούν, αλλά μετά τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς, η κατάσταση άλλαξε.

«Οι εργασιακές συνθήκες καθημερινά χειροτερεύουν. Καλούμαστε να βγάλουμε υπεράριθμες υπερωρίες, να νοσηλεύουμε μεγάλο αριθμό ασθενών, δεν υπάρχουν πλέον οι συνθήκες οι γιατροί να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και να το ευχαριστιούνται, είναι συνέχεια στην πρίζα...», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα άρχισε από τον περασμένο Μάρτιο»

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, το πρόβλημα άρχισε από τον περασμένο Μάρτιο που άρχισαν οι πρώτες ‘πιέσεις’, με τους κυβερνητικούς γιατρούς να εγκαταλείπουν τον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα οι κλινικές των νοσηλευτηρίων συνεχώς να υποστελεχώνονται και να μην είναι σε θέση να λειτουργούν ομαλά, με κίνδυνο και την υγεία των ασθενών.

«Καταντήσαμε να είμαστε σαν τα προγνωστικά του καιρού, να λέμε πόσοι έφυγαν και πόσοι θα φύγουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούμας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν παραδέχεται ότι υπάρχει υποστελέχωση Τμημάτων στα νοσηλευτήρια, ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών.

«Τονίζω το Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε, «γιατί το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού είπε ότι κάπου αυξήθηκαν οι κυβερνητικοί γιατροί. Εντάξει, αφού αυξήθηκαν, γιατί υπάρχουν αυτά τα προβλήματα;», διερωτήθηκε.

Υπάρχουν Τμήματα, συνέχισε, τα οποία είχαν τέσσερεις γιατρούς και τώρα εργάζονται με δύο, είχαν επτά γιατρούς και τώρα εργάζονται με τέσσερεις, και είναι υπαρκτά παραδείγματα. Αυτοί, σημείωσε, πρέπει να μας πουν γιατί υπάρχει αυτή η κατανομή των γιατρών.

«Σε κάποια Τμήματα μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερεις οι γιατροί και να αρρωστήσει ο ένας, τώρα είναι και οι καλοκαιρινές διακοπές. Φεύγει ένας γιατρός κι αμέσως δυσκολεύεται να λειτουργήσει το Τμήμα. Αναγκάζονται οι συνάδελφοι να βγάλουν από 15 εφημερίες γιατί το κάνουν για τον συνάδελφο», πρόσθεσε.

«Ίσως να μην είναι μόνο θέμα Υπουργού Υγείας»

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση πριν την οποιανδήποτε αυτονόμηση. Για να γίνει αυτονόμηση, πρέπει να περάσει το νομοθέτημα που θα δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα κι ελπίζουμε αυτό να γίνει τον Σεπτέμβριο».

Χρειάζεται, συνέχισε, μια συζήτηση και η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι, αν συμφωνηθεί το νομικό πλαίσιο για την αυτονόμηση, ο νέος οργανισμός θα ασχοληθεί με δομές που στη βάση αυτών θα γίνουν οι στελεχώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως «υπάρχει ανοικτό κανάλι με τον Υπουργό, μας ακούει, αλλά ίσως να μην είναι μόνο θέμα Υπουργού Υγείας, είναι και το Υπουργείο Οικονομικών, θέλουμε κονδύλια που δεν αποδεσμεύονται».

Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι με την πρόσληψη 28 ιατρών που συζητείται δεν θα λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, «για τον απλούστατο λόγο ότι εξαρτάται ποια κριτήρια βάζουμε για να στελεχώσουμε κάποια Τμήματα».

“Πήγαμε να συζητήσουμε για τις δομές. Ενώ έχουν εγκεκριμένες, ένα αριθμό 125 θέσεων για βοηθούς διευθυντές, αφού τις έχουν προϋπολογισμένες, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν και τις θέσεις ιατρικών λειτουργών Α’;», διερωτήθηκε.

Κάλεσε, τέλος, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών όπως προβούν σε διορθωτικά, ριζικά μέτρα επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα της υγείας, προτού καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











282