Ρυτίδες και Φωτογήρανση


ΤΗΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΣΙΑΡΛΗ*

Το δέρμα, όπως και όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος, υφίσταται μέσα από τη πάροδο του χρόνου, τη διαδικασία της γήρανσης. Η έννοια της γήρανσης προκύπτει από τις δύο βασικές κατηγορίες της, οι οποίες είναι: Η γονιδιακή γήρανση (που είναι γενετικά καθορισμένη) και τη περιβαλλοντική γήρανση (αποτέλεσμα επίδρασης παραγόντων του περιβάλλοντος όπως το άγχος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και πάνω απ’ όλα η έκθεση στον ήλιο, γνωστή και ως φωτογήρανση).

Η γονιδιακή γήρανση εμφανίζεται στους υπερήλικες, ενώ η περιβαλλοντική είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογη της έκθεσης στον ήλιο (φωτογήρανση), άρα εξαρτώμενη της δικής μας πρόληψης.

Με τον όρο φωτογήρανση αναφερόμαστε στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στην επιδερμίδα. Η επίδραση αυτή είναι τέτοιου βαθμού ώστε να προκαλείται μειωμένη ικανότητα της επιδερμίδας να αναπλάθεται με αποτέλεσμα οι βλάβες διαχρονικά να συσσωρεύονται. Η συστηματική έκθεση σε UV (υπεριώδη) ακτινοβολία παρεμποδίζει την ανάπλαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα του δέρματος. Η επιδερμίδα δεν αναδομείται, με συνέπεια την εμφάνιση της χαλάρωσης και κατ’ επέκταση των ρυτίδων. Οι βλάβες αυτές προκαλούνται επίσης λόγω της αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών (προερχόμενες από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας) που επιδρούν πάνω στο γενετικό υλικό των κυττάρων. Η δράση των ελευθέρων ριζών μπορεί να έχει ποικίλα αποτελέσματα, από σχετικά ακίνδυνα όπως η χαλάρωση και οι ρυτίδες μέχρι και άκρως επικίνδυνα όπως τον καρκίνο του δέρματος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ανώμαλη δερματική επιφάνεια με ταυτόχρονη ύπαρξη ατροφίας, ξηρότητα, μελαχρωματικές βλάβες, ευρυαγγείες, θαμπάδα, τραχύτητα και πάχυνση του δέρματος.

Σημαντικό ρόλο στο βαθμό ανάπτυξης και εμφάνισης της φωτογήρανσης παίζει το χρώμα του δέρματος. Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και αυξημένη έκθεση στον ήλιο είναι ο χειρότερος συνδυασμός καθώς οι πιθανότητες εμφάνισης της φωτογήρανσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυξημένες, επιπρόσθετα του ότι συνυπάρχουν με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Άλλοι παράμετροι που επηρεάζουν την αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι τα επίπεδα της μελανίνης, η χρήση φαρμάκων, η ύπαρξη νόσων, οι οποίες οδηγούν σε φλεγμονώδη αντίδραση που βλάπτει το δέρμα και το καταπονεί σε τέτοιο βαθμό που το κάνει να φαίνεται κουρασμένο και ηλικιωμένο σε νεαρή όμως ηλικία.

Σίγουρα ο ήλιος δεν έχει μόνο βλαπτικές δράσεις, άλλα έχει και πάρα πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Μια μικρή ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας (περίπου 30 λεπτά την ημέρα) είναι απαραίτητη. Την ποσότητα αυτή την προσλαμβάνουμε με τις καθημερινές μας ασχολίες. Εντούτοις, χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί σήμερα είναι αποδεδειγμένη η σχέση ηλιακής ακτινοβολίας και καρκίνου του δέρματος. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει τρομακτική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος. Πιστεύεται ότι το γεγονός σχετίζεται με την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία που έχει επιβάλλει η μόδα του μαυρίσματος.

Τελικά υπάρχει επιλογή στην φωτογήρανση; Η πρόληψη με αντηλιακά προϊόντα, με τον κατάλληλο για το δέρμα μας δείκτη προστασίας, εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά συστατικά αλλά και η αποφυγή της έκθεσής μας στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες, σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των ρυτίδων σε μικρή ηλικία. Ο δείκτης SPF συμβολίζει το ποσοστό (επί τοις %) της ακτινοβολίας που φιλτράρεται. Π.χ. SPF 15 φιλτράρει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας ενώ SPF 30 το 97%.

Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται. Καλό είναι να καθόμαστε στη σκιά και όχι στον ήλιο και να μην ξεχνάμε ότι αν και καθόμαστε στη σκιά η χρήση αντηλιακού είναι και πάλι απαραίτητη καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν και αντανακλώνται από τις επιφάνειες που μας περιβάλλουν. Το αντηλιακό δημιουργεί ένα φιλμ που αντανακλά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες πριν εισχωρήσουν στο δέρμα. Η συστηματική φροντίδα και ενυδάτωση του δέρματος ακόμη και σε μικρά παιδιά αλλά κυρίως στους έφηβους είναι απαραίτητη.

H φωτογήρανση είναι το επακόλουθο αθροιστικής δερματικής βλάβης, που προκαλεί κυρίως η υπεριώδης ακτινοβολία με το πέρασμα των χρόνων. Είναι μια αργή διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά μετά από μερικές δεκαετίες. Η γνώση των μηχανισμών και των αιτίων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Το ερώτημα που προβάλει είναι: Έχουμε πραγματικά τη θέληση να αντιμετωπίσουμε τη φωτογήρανση μέσω της πρόληψης;

*Αισθητικός,

Υπεύθυνη Κλάδου Αισθητικής KES COLLEGE

[email protected]
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
190