Ροδόχρους και Ποικιλόχρους πιτυρίαση – Συμπτώματα και θεραπεία


* Συνέντευξη στο Ygeia-News

*«Η πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική»

*«Τα άτομα που έχουν νοσήσει μια φορά, δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια»

«Η πιτυρίαση είναι ένα συχνό δερματικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από εξανθήματα ερυθηματο –λεπιδώδες. Δεν είναι μεταδοτική αναφέρει σε συνέντευξη της στο Ygeia – news η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Μύρια Αγαπίου»

ΕΡ: Τι είναι η πιτυρίαση και πόσες μορφές υπάρχουν;

ΑΠ: Η πιτυρίαση είναι ένα συχνό δερματικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από εξανθήματα ερυθηματο – λεπιδώδες. Έχουμε δύο μορφές: Α) την Ροδόχρους πιτυρίαση (pityriasis rosed) και Β) την Ποικιλόχρους πιτυρίαση (pitiriasis versicolor).

Ροδόχρους πιτυρίαση

Α) Ροδόχρους Πιτυρίαση: Είναι συχνή νόσος και προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας 10 – 35 ετών και ειδικά τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν είναι μεταδοτική και οφείλεται στον ιό HSV7.

Τα άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά, δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα συμπτώματα της Ροδόχρους Πιτυρίασης;

ΑΠ: Το εξάνθημα εμφανίζεται στον κορμό και στα άκρα σαν στρογγυλή ή ωοειδής πλάκα 2 - 8 cm, με ρόδινη περιφέρεια. Η πλάκα ονομάζεται «μητρική» ενώ 10 με 15 μέρες εμφανίζεται το δευτερογόνο εξάνθημα που αποτελείται από μικρές κηλίδες, ροδόχροες με απολέπιση στο κέντρο. Σπάνια εντοπίζεται στο πρόσωπο και πότε στο τριχωτό της κεφαλής. Η πρώτη εκδήλωση της νόσου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, ελαφρές μπλούζες και κοντά παντελόνια. Συχνότερα προσβάλλονται ο λαιμός, ο θώρακας, η κοιλιά, η ράχη και οι μηροί.

Η πορεία που ακολουθεί η νόσος είναι κατά το 80% κοινή σε όλους τους ασθενείς. Δεν προηγούνται συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή αδιαθεσία.

ΕΡ: Υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις, όπως κνησμός;

ΑΠ: Κνησμός υπάρχει μερικές φορές κυρίως σε αγχώδη άτομα. Το εξάνθημα εξαφανίζεται βαθμιαία σε 3 – 8 βδομάδες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στις περιπτώσεις όπου δεν συνυπάρχει κνησμός με το εξάνθημα και αυτό υποχωρεί μόνο του, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν το άτομο παρουσιάσει φαγούρα στην περιοχή, πρέπει να αποφεύγει τα ζεστά μπάνια και τη χρήση μη ειδικών σαπουνιών, καθώς και το τρίψιμο με σφουγγάρι ή σκληρό ύφασμα.

Θεραπεία

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζεται η Ροδόχρους Πιτυρίαση;

ΑΠ: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική εφαρμογή ενυδατικών γαλακτωμάτων, χορήγηση κορτικοστεροειδών και αντικισταμινικών φαρμάκων για ανακούφιση από τον κνησμό. Στους περισσότερους ασθενείς δεν απαιτείται καμιά θεραπεία, παρά μόνο φροντίδα και να μην ερεθίζονται μηχανικά οι βλάβες. Η έντονη σωματική άσκηση εάν επιδεινώνει το εξάνθημα θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Β) Ποικιλόχρους Πιτυρίαση: Είναι μία πολύ συχνή δερματοπάθεια και οφείλεται στο μύκητα (Malasseziafurfur) που σαπροφυτικά στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης της νόσου είναι ποικίλοι. Όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, το θερμό και τροπικό κλίμα, το PH, η σύσταση του ιδρώτα, η σύσταση του σμήγματος, η χαμηλή υγιεινή, οι χρόνιες λοιμώξεις, η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά, η λήψη κορτικοστεροειδών, η νόσος του Cushing και ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης. Η ποικιλόχρους πιτυρίαση προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλλα, ενώ αναπτύσσεται συχνότερα σε νεαρά άτομα ενώ πιο σπάνια σε ηλικιωμένα άτομα.

ΕΡ: Τι σημαίνει ο όρος σύνδρομο Cushing;

ΑΠ: Ο όρος σύνδρομο Cushing αναφέρεται στις διαταραχές που προκαλούνται όταν η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, παράγεται σε υπερβολική ποσότητα. Τα κλινικά γνωρίσματα του συνδρόμου που έχουν τη μεγαλύτερη διακριτική σημασία περιλαμβάνουν τη λέπτυνση του δέρματος, τις εύκολες εκχυμώσεις και τις έντονα ερυθρές ραβδώσεις.

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα συμπτώματα από την ποικιλόχρους πιτυρίασης;

ΑΠ: Χαρακτηρίζεται από κηλίδες διαφόρων μεγέθους και σχήματος, οι οποίες αργότερα συνενώνονται και σχηματίζουν πλάκες με ανώμαλη πολυκυκλική περιφέρεια σαν γεωγραφικός χάρτης. Το χρώμα των βλαβών ποικίλει, συνήθως όμως είναι ερυθρωπό ή ρόδινο, ανάλογα με το χρώμα του σώματος και του ατόμου. Η επιφάνεια του είναι ελαφρά λεπιδώδης και κατά την απόλεση τους αποπίπτουν πιτυρώδες λέπια. Η εντόπιση των βλαβών γίνεται συνήθως στα άνω τμήματα του κορμιού, στους ώμους, στους βραχίονες, αντιβραχίονα, λαιμό και επιγάστριο. Στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής σπάνια εντοπίζονται. Η έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί μελάχρωση στο γύρω υγιές δέρμα ενώ οι βλάβες παραμένουν λευκές, οπότε έχουμε την αχρωματική μομφή της νόσου. Πρόκειται για μη κολλητική μεταδοτική πάθηση.

Θεραπεία

ΕΡ: Ποιες μέθοδοι ακολουθούνται για την αντιμετώπιση;

ΑΠ: Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητισιακά σαμπουάν, σπρέι και σε εκτεταμένες περιπτώσεις με αντιμηκυτισιακά χάπια από το στόμα. Σημαντικό είναι επίσης να επαναλαμβάνεται η τοπική θεραπεία, μια με δύο φορές την βδομάδα κατά τους θερινούς μήνες για πρόληψη των υποτροπών. Αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει την θεραπεία η μυκητίαση εξελίσσεται σε χρόνια μορφή.

Πρόληψη

ΕΡ: Όσον αφορά την πρόληψη τι πρέπει να ακολουθείται;

ΑΠ: Τα άτομα με προδιάθεση πρέπει να αποφεύγουν τα συνθετικά ρούχα, την χρήση λιπαρών καλλυντικών και την υπερδρωσία. Η Ποικιλόχρους Πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική. Ο μύκητας ζει πολύ λίγες μέρες έξω από την ανθρώπινη επιδερμίδα και δεν χρειάζεται απολύμανση των ρούχων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











53886