Ροδόχρους ακμή


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονή των αγγείων συνήθως περιορισμένη στο πρόσωπο και χαρακτηρίζεται από ερύθημα, τηλαγγειεκτασίες, βλατίδες, φλύκταινες και σπανιότερα υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων και των μαλακών ιστών της μύτης.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεταξύ 30-50 χρονών και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Φαίνεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση, ίσως και μια ανώμαλη αντίδραση στους μικροοργανισμούς του δέρματος. Υπάρχουν καταστάσεις που επιδεινώνουν την νόσο όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το αλκοόλ, η καφεΐνη και προϊόντα που περιέχουν ντομάτα. Η τοπική κρέμα κορτιζόνης μπορεί να την επιδεινώσει.

Εμφανίζεται με 4 μορφές

1) Βλατιδοφλυκταινώδη: Ερύθημα και τηλαγγειεκτασίες στο πρόσωπο με βλατίδες και φλύκταινες αλλά χωρίς φαγέσωρες (χαρακτηριστικό της κοινής ακμής).

2) Ερυθροτηλαγγειεκτασική: επικρατούν η ερυθρότης και οι τηλαγγειεκτασίες με ή χωρίς οίδημα. Η ερυθρότης τυπικά εμφανίζεται με κατανάλωση αλκοόλ, φαγητά με μπαχαρικά, ζεστά φαγητά και άσκηση.

3) Ρινόφυμα: ανώμαλης επιφάνειας οζίδια λόγω υπερπλασίας των σμηγματογόνων αδένων, κυρίως στη μύτη αλλά σπανιότερα και στα μάγουλα.

4) Οφθαλμική: 50-90% των ασθενών μπορεί να έχουν οφθαλμική συμμετοχή σαν βλεφαρίτιδα, ή ερυθρότητα του επιπεφυκότα.

Η διάγνωση γίνεται κλινικά, αλλά σπάνια μπορεί να χρειαστεί βιοψία δέρματος.

Η ροδόχρους ακμή βελτιώνεται με την θεραπεία, αλλά είναι εφόρου ζωής κατάσταση και δεν θεραπεύεται με την αυστηρή έννοια του όρου. Τοπικά χρησιμοποιούνται κρέμες που περιέχουν μετροδιναζόλη, αζελαϊκό οξύ, ιβερμεκτίνη, βριμονιδίνη, τρετινοϊνη. Συστηματική θεραπεία γίνεται με δοξυκυκλίνη ή μινοκυκλίνη. Χρήση αντιηλιακού και καθαριστικών χωρίς σαπούνι. Αποφυγή παραγόντων που προκαλούν έξαρση. Για την οφθαλμική μορφή υγιεινή των βλεφάρων με δύο φορές την μέρα κομπρέσες με ζεστό νερό και τεχνητά δάκρυα. Στο ρινόφυμα μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση.

*Παιδίατρος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











659