Πτυχίο Γενικής Νοσηλευτικής Παν. Frederick- Διεθνείς αναγνωρίσεις και συνεργασίες


TΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ-ΚΡΕΠΙΑ*

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick ιδρύθηκε το 2007 σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου. Προσφέρει πρόγραμμα Γενικής Νοσηλευτικής διάρκειας οκτώ (8) εξαμήνων που περιλαμβάνει 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ε.Α.Ι.Π.), αναγνωρίστηκε από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) και πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρο. Επίσης, το πτυχίο Γενικής Νοσηλευτικής είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Annex V, point 5.2.2 of Directive 2005/36/EC).

Τα μαθήματα διδάσκονται σε ολιγομελή τμήματα φοιτητών, με στόχο το καλύτερο διδακτικό-μαθησιακό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει και προσωπική ακαδημαϊκή υποστήριξη για κάθε φοιτητή από τον Ακαδημαϊκό του Σύμβουλο.

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής λειτουργούν υπερσύγχρονα εργαστήρια που χρησιμοποιούνται για τις εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών, ενώ υπάρχει πρόσβαση στα εργαστήρια χημείας, βιολογίας/βιοχημείας και πληροφορικής του Πανεπιστημίου. Όλα τα εργαστήρια είναι πλήρως εξοπλισμένα ώστε να εκπληρούν τους στόχους του προγράμματος. Επιπλέον, οι φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και υπηρεσίες υγείας, ώστε να αποκτήσουν κλινική εμπειρία.

Το πρόγραμμα Γενικής Νοσηλευτικής έχει προσιτά δίδακτρα ενώ παρέχονται υποτροφίες σε φοιτητές με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Επιπλέον, το εν λόγω πρόγραμμα αναγνωρίζεται σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πτυχιούχους του τμήματος να εργαστούν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Οι νοσηλευτές απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής μπορούν να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών Υγείας όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Υπηρεσίες Ευημερίας, τόσο στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Μπορούν ακόμη να γίνουν επιχειρηματίες, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, και να διευθύνουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν ακόμα να απασχοληθούν στην εκπαίδευση, Πανεπιστήμια και δομές κατάρτισης επαγγελματιών υγείας σε σύγχρονες τεχνικές, καθώς και ως ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα της Κύπρου και του εξωτερικού και να ασκήσουν διοίκηση σε όλες τις δομές και τα επίπεδα των υπηρεσιών υγείας και υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, η αναμενόμενη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και η λειτουργία όλων των Τομέων της Νοσηλευτικής αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης των νοσηλευτών.

Όλοι οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι εργάζονται στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας της Κύπρου, ενώ ένας αριθμός αποφοίτων μας εργάζεται σε Υπηρεσίες Υγείας του εξωτερικού.

Οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε προγράμματα σπουδών επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού, που προσφέρονται στο Πανεπιστήμιο Frederick. Από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, προσφέρεται το Διασχολικό Μάστερ στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας, καθώς επίσης και το Μάστερ στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας με δυο κατευθύνσεις α) Γενική Οικογενειακή Φροντίδα Υγείας και β) Πρόληψη και Φροντίδα Τραύματος.Τα προγράμματα έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Λειτουργεί ήδη εγκεκριμένο Διδακτορικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας, ενώ στους στόχους του τμήματος Νοσηλευτικής είναι να προσφέρει και Διδακτορικό πρόγραμμα στη Νοσηλευτική Επιστήμη στο εγγύς μέλλον.

Οι διεθνείς συνεργασίες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του Τμήματος Νοσηλευτικής τόσο στην έρευνα, όσο και στα προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και εκπαιδευτικών σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το διδακτικό προσωπικό του τμήματος και φοιτητές νοσηλευτικής συμμετέχουν σε έρευνες Εθνικού και Διεθνούς επίπεδου. Σε εθνικό επίπεδο, ερευνητικές συνεργασίες έχουν αναπτυχτεί με το ΤΕΠΑΚ. Ερευνητικές συνεργασίες αναπτύχθηκαν επίσης με Ελληνικά Πανεπιστήμια όπως, Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιατρική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιατρική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιατρική Πανεπιστημίου Πατρών και Ιατρική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού ερευνητικές συνεργασίες υπάρχουν και είναι ενεργές με το Department of Nursing Sciences, University of Eastern Finland, Kuopio Finland και Yong Loo Lin School of Medicine, Alice Lee Centre for Nursing Studies, National University of Singapore. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έγιναν σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες, δημοσιευτήκαν και αναμένεται να δημοσιευτούν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζονται σε συνέδρια.

Ακόμα, μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος είναι Εκδότης και Editor in Chief του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού International Journal of Caring Sciences (www.internationaljournalofcaringsciences.org).

Οι ως άνω δραστηριότητες συνάδουν με την αποστολή του Τμήματος Νοσηλευτικής που είναι μεταξύ άλλων το να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη της έρευνας στη νοσηλευτική επιστήμη και την παροχή υψηλής ποιότητας προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση που προσφέρεται στο Τμήμα στοχεύει στο να ενεργοποιεί τους φοιτητές με τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης.

Το Τμήμα επιδιώκει να συμβάλει στην προώθηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του Κυπριακού πληθυσμού με στόχευση της έρευνας σε αυτές τις περιοχές. Το όραμα του Τμήματος Νοσηλευτικής είναι να διευρύνει περαιτέρω τους ορίζοντές του ως εκπαιδευτική μονάδα, μέσα από τη μεγαλύτερη έμφαση που θα επιδιώξει να δώσει σε καινοτόμες εθνικές και διεθνείς έρευνες στη νοσηλευτική επιστήμη.

Η έρευνα στο Τμήμα Νοσηλευτικής εστιάζεται τόσο στην ανάπτυξη της βάσης της γνώσης της νοσηλευτικής επιστήμης, όσο και στην εφαρμογή των γνώσεων για ανανέωση των κλινικών πρακτικών της υγειονομικής περίθαλψης.

* Πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











459