Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή


Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα σε Νόμο το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία μονάδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και των μεθόδων ιατρικής αναπαραγωγής και της παρένθετης μητρότητας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος απασχολεί την Επιτροπή Υγείας από το 2005, που κατατέθηκε πρόταση νόμου από τον Σωτήρη Σαμψών, στον όποιο όπως ανέφερε ανήκει η πατρότητα του Νόμου. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση και λειτουργία μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η ρύθμιση της παρένθετης μητρότητας κατατέθηκε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας των ζητημάτων που ρυθμίζει η συζήτηση του διήρκεσε μέχρι τώρα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι με το νέο Νόμο γίνεται επέκταση της εφαρμογής της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε μη παντρεμένα ζευγάρια και σε μονήρη άτομα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της μη παραλαβής του τέκνου από παρένθετη μητέρα. Ανέφερε ότι διασφαλίζει το συμφέρον του παιδιού που γεννιέται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και να προστατεύει τη γυναίκα ή και το ζευγάρι από μη δεοντολογικές πρακτικές

Είπε, τέλος, ότι η Επιτροπή Υγείας θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Νόμου και όπου παρουσιαστούν κενά θα τροποποιήσει τον νόμο ή θα τον συμπληρώσει.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη παρατήρησε ότι για πρώτη φορά ρυθμίζονται τόσο πολύπλοκα ζητήματα με Νόμο, και βεβαίωσε ότι εφόσον προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή θα γίνουν τροποποιήσεις ή και να συμπληρωθούν κενά.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό γεγονός ότι καθορίζεται ο αριθμός των εμβρύων, ότι ρυθμίζεται η ανωνυμία του δότη και ότι περιλαμβάνονται αυστηρές ποινές για αυτούς που παρανομούν.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως το Κίνημα χαιρετίζει την ψήφιση του Νόμου, μετά από πολλές διελεύσεις του μέσα στις συμπληγάδες.

Πρόσθεσε ότι καταργεί τις κακές πρακτικές και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έφθασε την Ολομέλεια της Βουλής με ομοφωνία. Σημαντικό χαρακτήρισε και το γεγονός ότι ρυθμίζεται το θέμα της παρένθετης μητέρας.

Ο κ. Σαμψών χαιρέτισε τη ψήφιση την ψήφιση του Νόμου, λέγοντας ότι τα ζευγάρια που συναντούν προβλήματα να αποκτήσουν με τη φυσική μέθοδο παιδιά θα μπορέσουν να γευτούν τη χαρά του πατέρα και της μητέρας και αποκτήσουν παιδιά με ασφάλεια.Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
50