Ψήφισμα για πρόσβαση παιδιών σε υπηρεσίες υγείας παρουσιάστηκε στην Επ. Κοινωνικών Θεμάτων της ΚΣΣΕ


Η ανομοιομορφία που παρατηρείται στην Ευρώπη σε σχέση με την πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας και η συνάρτηση του γεγονότος με την οικονομική κρίση, αλλά και την κλιμάκωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης έχει πλήξει καίρια τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών, είπε η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Κυριακίδου προήδρευσε συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι.

Κατά τη συνεδρία, ως Εισηγήτρια, η κ. Κυριακίδου παρουσίασε το προσχέδιο έκθεσής της και ψηφίσματος με θέμα «Διασφαλίζοντας στα παιδιά της Ευρώπης, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Αναφέροντας πως παιδιά τα οποία προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες ανισότητες λόγω κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα λόγω της μη έγκαιρης ή/και αποτελεσματικής τους πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε παράλληλα πως τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν σε φιλικά προς το παιδί συστήματα υγείας, που να διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ακόμη και σε προγεννητικό στάδιο.

Στη συνέχεια, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως προέλευσης, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα για την ανακούφιση των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Επεσήμανε δε πως είναι επάναγκες να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, να τυγχάνουν της ενδεικνυόμενης εξειδικευμένης προπαίδειας και εκπαίδευσης.

Το προσχέδιο έκθεσης και ψηφίσματος για το πιο πάνω θέμα θα τεθεί για έγκριση από τα μέλη της υπό αναφορά επιτροπής της ΚΣΣΕ στο πλαίσιο του 4ου Μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη στο Στρασβούργο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











361