Πρωτοπορεί το American Medical Center στις εξειδικευμένες επεμβάσεις αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης


Tο Κέντρο Ενδομητρίωσης Κύπρου (Endometriosis Centre Cyprus) και το American Medical Center, ανακοινώνουν πρωτοποριακές για τα κυπριακά δεδομένα χειρουργικές επεμβάσεις ενδομητρίωσης, από εξειδικευμένη ομάδα και υπό την καθοδήγηση του έμπειρου γυναικολόγου Δρος Ανδρέα Σταυρούλη, με εξειδίκευση στη διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση εκτός από το γεγονός ότι εμφανίζεται συχνά και προσβάλλει την ωοθήκη, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως για παράδειγμα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Παρόλο που μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα ή να προκαλεί πόνο κατά την έμμηνο ρύση, τη σεξουαλική επαφή ή και κατά τη διάρκεια του κύκλου, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει και προβλήματα υπογονιμότητας. Εν τούτοις στις περιπτώσεις προχωρημένης προσβολής του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, προκαλεί πόνο και κάποιες φορές απώλεια αίματος από το εκάστοτε όργανο κατά την έμμηνο ρύση. Τα συμπτώματα του πόνου πιθανότατα να είναι χαμηλού ή υψίστου βαθμού, αλλά ταυτόχρονα ο βαθμός αυτός να μην αντιπροσωπεύει την έκταση του προβλήματος στα διάφορα όργανα.

Βασική προϋπόθεση εξομάλυνσης του προβλήματος, πρέπει να είναι η σωστή και έγκυρη διάγνωση (σε σωστή ένδειξη) αλλά και μια πλήρης λαπαροσκοπική ριζική αφαίρεση, από εξειδικευμένο χειρουργό και φυσικά η μετεγχειρητική παρακολούθηση. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης, είναι πλέον γνωστά στους πλείστους ασθενείς όπως, μικρότερες τομές, ταχύτερη και λιγότερο οδυνηρή ανάρρωση, γρήγορο εξιτήριο και ομαλή επιστροφή στην επαγγελματική εργασία, σαφώς λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές, καλύτερη δυνατή χειρουργική εικόνα στο χειρουργό, με κάμερες μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας αλλά και λιγότερο ολικό οικονομικό κόστος.

Περιστατικά ενδομητρίωσης, έχουν χειρουργηθεί από την ομάδα του Endometriosis Centre Cyprus στο American Medical Center, το οποίο αποτελεί ένα ιατρικό κέντρο πρότυπο με εξοπλισμένα χειρουργεία τελευταίας τεχνολογίας. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε γυναίκα ασθενή 37 ετών, με προηγηθείσα μη πλήρη χειρουργική αφαίρεση ενδομητρίωσης και χρόνιο πυελικό πόνο. Μολονότι λάμβανε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, η πάθηση επηρέαζε την ποιότητα ζωής της. Χειρουργικά στοιχεία από την προηγούμενη επέμβαση δεν υπήρχαν. Εξαιτίας της προηγούμενης επέμβασης, η εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος της ασθένειας ακτινογραφικά ήταν δύσκολη, ενώ παράλληλα, η μη πλήρης προηγούμενη αφαίρεση και η δημιουργία συμφύσεων, καθιστούσε το επόμενο χειρουργείο αρκετά πιο δύσκολο. Η λαπαροσκόπηση πέραν από τις ωοθήκες, έδειξε προσβολή εντέρου μήκους 4 εκατοστών, καθώς και της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Η εκτεταμένη ενδομητρίωση αφαιρέθηκε μαζί με το προσβεβλημένο μέρος του εντέρου λαπαροσκοπικά, σε συνεργασία με τον γενικό χειρουργό Δρ. Κυριάκο Νεοφύτου.

Ως αποτέλεσμα, η ασθενής είχε ταχεία ανάρρωση χωρίς επιπλοκές και επέστρεψε στο σπίτι της σε διάστημα 4 ημερών και επιπλέον στην καθημερινότητα της, απελευθερωμένη από τον πυελικό πόνο σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε γυναίκα ασθενή 40 ετών με 5 εκατοστά ενδομητρίωση στην ουροδόχο κύστη. Μετά από επίπονη ταλαιπωρία 7 ετών με πυελικό πόνο και αλλεπάλληλες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς παραπέμφθηκε από τον ουρολόγο Δρ. Δημήτρη Κωστή, στον εξειδικευμένο γυναικολόγο του Endometriosis Centre Cyprus στο American Medical Center. H διάγνωση της ύπαρξης εκτεταμένης βλάβης ενδομητρίωσης επιβεβαιώθηκε με απλό γυναικολογικό υπέρηχο. Η ενδομητρίωση αφαιρέθηκε πλήρως λαπαροσκοπικά μαζί με το προσβεβλημένο μέρος της ουροδόχου κύστης. Η ανάρρωση ήταν ταχύτατη και η ασθενής επέστρεψε στο σπίτι της την επόμενη ημέρα. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν εξαιρετική και η ασθενής απολαμβάνει πλέον ποιότητα ζωής, χωρίς κανένα πόνο.

Σε γενικές γραμμές, αρκετές ασθενείς ταλαιπωρούνται με ενδομητρίωση διαφορετικού βαθμού και συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο έμπειρο στη διάγνωση και τις εφαρμοσμένες θεραπείες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική σοβαρού βαθμού ενδομητρίωσης, θεωρείται η πλέον δυσκολότερη λαπαροσκοπική χειρουργική στη γυναικολογία. Για το λόγο αυτό, απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε μεγάλα ιατρικά κέντρα. Ο έμπειρος γυναικολόγος χειρουργεί πάντα με βασικό σκοπό την ολική αφαίρεση της ενδομητρίωσης σε μία επέμβαση και με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της γονιμότητας, αλλά και των γειτονικών οργάνων. Όπου κρίνεται αναγκαίο, η επέμβαση γίνεται σε συνεργασία με χειρουργό εντέρου ή ουρολόγο με εξειδίκευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική, ωστόσο και πάλι η καθοδήγηση γίνεται από τον εξιδεικευμένο στην ενδομητρίωση γυναικολόγο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι εξίσου σημαντικό, η αναγνώριση της εξειδίκευσης της ενδομητρίωσης, από τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο και η παραπομπή των περιστατικών αυτών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με τις ελάχιστες εκ του δυνατού δυσάρεστες επιπλοκές.

Εν κατακλείδι, οι ασθενείς αξίζουν και δικαιούνται σωστή και έγκυρη ενημέρωση για να μπορούν να αποφασίζουν με βάση τις επιλογές που τους παρέχονται. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί, ότι η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτείται σε όλα τα περιστατικά ενδομητρίωσης. Σ' αυτά που ωστόσο είναι απαραίτητα επιβεβλημένη, θα πρέπει να μην υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση για να μην επεκταθεί η ασθένεια και ως αποτέλεσμα, να χρειαστεί πιο εκτεταμένο χειρουργείο. Επιπρόσθετα, με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της εμβάθυνσης των γνώσεων θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Κύπρο ιατρικά κέντρα αναφοράς, όπου ο ασθενής θα τυγχάνει σωστής, ολοκληρωμένης και ομαδικής αντιμετώπισης, όπως το πρώτο Κέντρο Ενδομητρίωσης - Endometriosis Centre Cyprus.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το Κέντρο Ενδομητρίωσης, ευχαριστεί θερμά τον οργανισμό, Κώστα Παπαέλληνα, αντιπρόσωπο της εταιρείας Karl Storz στη Κύπρο, για την παραχώρηση της καινούργιας τεχνολογίας λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε τρισδιάστατη οθόνη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











404