Προς ψήφιση στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ


Στην Ολομέλεια της Βουλής φτάνουν τα τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας την Παρασκευή. Πρόκειται για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμος του 2016 (η ίδρυση οργανισμού δημόσιου δικαίου ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικοί) Κανονισμούς του 2017 και τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016 (διαμόρφωση λειτουργικού και θεσμικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ).

Η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής Υγείας είχε ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας είχε ξεκαθαριστεί:

  • Ότι το κράτος, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (31 Μαΐου 2017), θα παρέχει 5ετή στήριξη στα δημόσια νοσηλευτήρια για τυχόν ελλείμματα, νοουμένου ότι γίνεται σωστή οικονομική διαχείριση και όχι διασπάθιση χρήματος και σπατάλες και
  • Ότι οι συνεισφορές που έχουν καθοριστεί για το ΓεΣΥ θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη, θα αρχίσει τον Μάρτιο 2019 τρεις μήνες πριν την εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής μορφής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (Ιούνιος 2019) και θα διαρκέσει ένα χρόνο και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2020, τρεις μήνες πριν την πλήρη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή μορφή). Στη δεύτερη φάση θα ισχύσουν οι συνεισφορές που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κυβέρνησης-Κοινωνικών Εταίρων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου 2017, και ενώ η ημερήσια διάταξη στην Επιτροπή Υγείας δεν περιλάμβανε θέματα αυτονόμησης και ΓεΣΥ, προέκυψε η επιθυμία για κατάθεση τροπολογιών επί των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων της υγείας από πλευράς ΕΔΕΚ. Το γεγονός αυτό, ξεσήκωσε νέο κύκλο συζητήσεων με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να ορίζει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 ως την τελευταία μέρα για κατάθεση τροπολογιών. Τελικά καμία τροπολογία δεν κατατέθηκε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











360