Προς νέα αναστολή εφαρμογής, ο νόμος για την στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με μαίες


Στην Ολομέλεια της Βουλής για νέα 6μηνη παράταση οδηγείται ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016, που αφορά στην στελέχωση των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών με μαίες. Η 6μηνη παράταση εφαρμογής του νόμου που είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (2016), αντί του ενός χρόνου, εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που πάει από αναστολή σε αναστολή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται κατά διαστήματα το τελευταίο διάστημα, οι απόφοιτοι της μαιευτικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Από τα τελευταία στοιχεία πάντως που δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας, από την Έφορο του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, οι σημερινές μας ανάγκες αφορούν σε 50 μαίες/μαιευτές. Την ίδια ώρα τα διαθέσιμα άτομα, αυτά δηλαδή που έχουν ολοκληρώσει τον μαιευτικό κλάδο, έχουν διενεργήσει τους 40 φυσικούς τοκετούς και άρα κατέχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, είναι μόλις 3.

Υπενθυμίζεται ότι ο αυξημένος αριθμός καισαρικών τομών στην Κύπρο (ποσοστό 56-60% αντί 10-15% βάσει οδηγιών του ΠΟΥ), είναι ένα θέμα που προβληματίζει έντονα, αφού εμποδίζει την ολοκλήρωση των 40 φυσικών τοκετών που απαιτούνται από τους φοιτητές μαιευτικής για να εξασφαλίσουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης από τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Υγείας, σημειώνεται ότι 48 φοιτήτριες/τες μαιευτικής έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και βρίσκονται στην αναμονή για τους 40 φυσικούς τοκετούς.

Εξάλλου όπως επεσήμανε πρόσφατα σε δηλώσεις του στο Ygeia-News ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Αντρέας Ξενοφώντος, από τις 27 ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές παγκύπρια (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που έχουν γυναικολογικά τμήματα), οι 9 είναι στελεχωμένες επαρκώς, ενώ την ίδια ώρα από τα 18 μαιευτήρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές στελέχωσης, τα 3 δεν έχουν καμία μαία.

Από την πλευρά του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), σε πρόσφατή του επιστολή (με ημερομηνία 8 Μαΐου 2017) προς τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ζητούσε την «παράταση εφαρμογής της πρόνοιας του Νόμου με την οποία θα επιτρέπεται στα νοσηλευτήρια να συνεχίσουν να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες με νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής μέχρι και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δηλαδή την 1η Μαρτίου 2020 (σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων)».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











371