Προς έλεγχο για ραδιενεργά το πόσιμο νερό στην Κύπρο


Την ανάγκη διενέργειας των δομών που να ελέγχουν κατά πόσο υπάρχουν ραδιενεργά κατάλοιπα στα μηχανήματα και τη λάσπη που χρησιμοποιούνται για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ ζήτησε τοποθετούμενος στην Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατά την έγκριση των κανονισμών για την προστασία από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας και αφορούν την προστασία της Υγείας του Πληθυσμού από Ραδιενεργές Ουσίες που Περιέχονται στο Νερό Ανθρώπινης Κατανάλωσης.
Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα. Με την εφαρμογή των κανονισμών αρχικά πρέπει να γίνει έλεγχος όλου του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην Κύπρο.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ενώ δεν ετίθετο κίνδυνος για ραδιενεργά απόβλητα από τις χερσαίες εργασίες μέχρι τώρα, έχει δημιουργηθεί δυνητικός κίνδυνος από τα πετρατώματα στην κυπριακή ΑΟΖ που δυνατόν να είναι ραδιενεργά.
Πρόσθεσε ότι η λάσπη απο τον καθαρισμό των γεωτρυπάνων, ένας από τους κύριους κινδύνους γαι ραδιενέργεια γι αυτό και υπήρξαν οι αντιδράσεις στη Λάρνακα για τα υποστατικά υποστήριξης και τη λάσπη, όπως ανέφερε.
Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν προς εναρμόνιση με την Οδηγία 2013/51/ΕΥΡΑΤΟΜ του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2013, που αφορά τη θέσπιση απαιτήσεων προστασίας της υγείας του πληθυσμού από ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας προς την Ολομέλεια της Βουλής αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των κανονισμών αυτών είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για εφαρμογή της νομοθεσίας για την ακτινοπροστασία και την πυρηνική ασφάλεια.
Με βάση το νόμο, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα, στα νερά (πόσιμα ή άλλα), στη θάλασσα, στα τρόφιμα, στις ζωοτροφές κ.λπ. και να μεριμνά για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας του πληθυσμού, όπου ενδείκνυται.
Η παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο περιβάλλον αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυνάμει της Συνθήκης ΕΥΡΑΤΟΜ.
Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εργασίας, σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών είναι η προστασία της υγείας του πληθυσμού από ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και ο καθορισμός παραμέτρων, συχνότητας και μεθόδων παρακολούθησης της συγκέντρωσης ραδιενεργών ουσιών στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
Ειδικότερα, οι κανονισμοί θα τυγχάνουν εφαρμογής για όλα τα νερά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως το νερό που διοχετεύεται μέσω του δικτύου ύδρευσης ή από βυτία ή σε φιάλες/δοχεία ή σε επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων κ.λπ., με εξαίρεση το φυσικό μεταλλικό νερό και τα νερά τα οποία χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά προϊόντα.
Το πεδίο εφαρμογής των κανονισμών εξαιρεί το νερό που προορίζεται αποκλειστικά για σκοπούς για τους οποίους ο Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κρίνει ότι η ποιότητά του δεν επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, την υγεία του ενδιαφερόμενου ευρέος κοινού. Επιπρόσθετα, εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής των κανονισμών αυτών και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης που λαμβάνεται από πηγές με την παροχή κατά μέσο όρο των 10 m3 ημερησίως ή που εξυπηρετεί κάτω από πενήντα άτομα, εκτός εάν το νερό αυτό διατίθεται στο πλαίσιο εμπορικής ή δημόσιας δραστηριότητας.
Με βάση τη γεωλογική σύσταση των πετρωμάτων και τις εφαρμογές με τη χρήση μικρών ποσοτήτων ραδιοϊσοτόπων στην Κύπρο, δεν αναμένεται η ύπαρξη αυξημένων συγκεντρώσεων ραδιενεργών ουσιών στο νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η εφαρμογή των κανονισμών εκτιμάται ότι θα επιφέρει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, αφού αρχικά πρέπει να γίνει έλεγχος όλου του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην Κύπρο και στη συνέχεια ο έλεγχος αυτός να ασκείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περιλαμβάνει δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση ραδιενέργειας σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων.
Το έργο αυτό καθιστά αναγκαία την ενίσχυση με πρόσθετο προσωπικό και εξοπλισμό τόσο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας όσο και του Γενικού Χημείου του Κράτους, το οποίο υποστηρίζει εργαστηριακά την αρμόδια αρχή. Εξάλλου, η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετική επιθεώρηση που πραγματοποίησε στην Κύπρο το Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνθήκης ΕΥΡΑΤΟΜ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











301