Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην Κοινοτική Αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

•Παιδικά σανδάλια επωνυμίας «Biokids», με κωδικό 474002540805. Το προϊόν είναι κορεατικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.

•Παιδικές κούκλες επωνυμίας «Marcos Toys», με κωδικούς 1079 και 1075. Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ισπανίας και περιέχουν την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

•Ανδρικά παπούτσια επωνυμίας «Leirong», με κωδικό 2013/86. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.

•Παπούτσια επωνυμίας «Bimba y Lola», με κωδικό PC007333. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.

•Μαλακά παιχνίδια επωνυμίας «BUMI», με κωδικούς 850042 και 817222. Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχουν την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

•Παιδική κούκλα επωνυμίας «Swede Demuth», με κωδικό 079421. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Πολωνίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

•Παιδική κούκλα επωνυμίας «e'Laine / ABABABY», με κωδικό 38526. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παιδική κούκλα επωνυμίας «GD Guangda», με κωδικό 101. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

•Μονωτικοί αφροί επωνυμίας «Akfix», με διάφορους κωδικούς. Τα προϊόντα είναι τουρκικής παρασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Λιθουανίας και είναι επικίνδυνα καθώς δεν έχουν την προβλεπόμενη επισήμανση στην συσκευασία με τα εικονογράμματα κινδύνου, καθώς και τις δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











346