Πρόεδρος Ν. Αναστασιαδης: Το ΙΝΓΚ μας κάνει συνεχώς υπερήφανους με τα επιτεύγματά του»


Στα εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας, προσφοράς και ξεχωριστού έργου εκ μέρους του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως «αποτελεί σπάνια ευκαιρία η απόδοση τιμής σε ένα ίδρυμα με τόσο παραγωγικό ιστορικό».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 25χρονα του Ινστιτούτου, που διάβασε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το ΙΝΓΚ συνεχώς μας κάνει περήφανους με τα επιτεύγματά του».

Ένα από αυτά, συμπλήρωσε, είναι η δημιουργία και πετυχημένη εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργία της μεταπτυχιακής Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Αναφέρθηκε ακολούθως στο ιστορικό της ίδρυσης του, τον Ιούνιο του 1990, λέγοντας πως έκτοτε έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία.

Η προσφορά του, είπε, περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν μεγαλύτερο εύρος καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων, έρευνες συνυφασμένες με ασθένειες του κυπριακού λαού και νέα μεταπτυχιακά προγράμματα, στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικής επιστήμης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον ιδρυτή του έργου, Δρ. Λεύκο Μίττλετον, ο οποίος, όπως είπε, με τη βοήθεια απλών ανθρώπων και τη στήριξη της Κυβέρνησης και κρατικών φορέων, πίστεψαν σε αυτό το όραμα.

Απευθυνόμενος στον κ. Μίττλετον, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια και είπε ότι το Ινστιτούτο «δικαίως αναγνωρίζεται ως Κέντρο Αριστείας και Αναφοράς και κατατάσσεται ως τέτοιο ανάμεσα σε άλλα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής», συνδυάζοντας τις υπηρεσίες με την έρευνα και την εκπαίδευση.

Είπε εξάλλου ότι με την έναρξη της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου το 2012, εγκαινιάστηκε και ο θεσμός της «Διάλεξης Ακαδημαϊκής Αριστείας» η οποία δίνεται από παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, κατά κανόνα κατόχους Νόμπελ στον τομέα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισε τον φετινό καλεσμένο, Sir Tim Hunt, ο οποίος είναι ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 2001.

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους δύο πρώην Υπουργούς Υγείας, Τάκη Πελεκάνο και Πανίκο Παπαγεωργίου, για τη στήριξή τους στα πρώτα βήματα του Ινστιτούτου, τη Διεύθυνση αλλά και όσους υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια το ίδρυμα.

Όπως είπε, το προσωπικό του Ινστιτούτου αποτελεί τον πυρήνα αυτού του σώματος, καθώς «με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και κυρίως με συλλογικότητα πετύχατε αξιέπαινα επιτεύγματα». «Εσείς το κρατάτε ζωντανό, δημιουργικό, παραγωγικό, πρωτοπόρο και καινοτόμο» είπε.

Διαβεβαίωσε, κλείνοντας, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Ινστιτούτου, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειές του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











268