Προβληματισμοί λίγα 24ωρα πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΟΥΡΗ*

Η 1η Ιουνίου 2019 μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ημερομηνία ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού τίθεται σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μετά το θεσμό των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓΕΣΥ γιατί αποτελεί πρώτα και πάνω απ΄όλα υποχρέωση της πολιτείας η παροχή ισότιμης, καθολικής και ποιοτικής περίθαλψης για το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων.
Όλο αυτό το διάστημα με συγκεκριμένες δράσεις προσπάθησα να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα στους πολίτες ώστε να ξέρουν τα δικαιώματα τους, αλλά και τις δυσκολίες εφαρμογής. Σύστημα υγείας με το πάτημα ενός κουμπιού δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια δύσκολη αρχικά περίοδο.
Και αυτές οι δυσκολίες δυστυχώς μεγενθύνονται λόγω πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά και ελλειμμάτων που δυστυχώς παρουσιάζονται και συνεχίζουν να υπάρχουν, 3 μόλις 24ωρα πριν την εισαγωγή του ΓΕΣΥ.
Ενώ λοιπόν η εγγραφή των πολιτών συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ίδιο συμβαίνει με τους διάφορους παρόχους υπηρεσιών.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής ανεπάρκειας τα οποία με βεβαιότητα θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς, στα κλινικά εργαστήρια αλλά πολύ περισσότερο στους ασθενείς.
Αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα φυσιολογικά θα προκαλέσουν έντονα παράπονα των δικαιούχων λόγω των πολλών δυσλειτουργιών (ανεπάρκεια φαρμάκων, έλλειψη ειδικών γιατρών, ανεπαρκείς κατάλογοι δραστηριοτήτων, λάθη του συστήματος κ.α) ενώ θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο ΟΑΥ δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο αυτών των προβλημάτων από την πρώτη μέρα. Σαν αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα θα κινδυνεύσει να τεθεί υπό αμφισβήτηση και πολύ πιθανόν κάποιοι να θέσουν θέμα διακοπής της λειτουργίας για μερικά 24ωρα κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό αφού με την επανέναρξη θα προκύψει πρόβλημα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων.
Ως εκ τούτου, έστω και την υστάτη θεωρώ ότι ο ΟΑΥ πρέπει να είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα σταδιακής εισαγωγής συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα επειδή το μηχανογραφικό σύστημα ούτε πιλοτικά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ο ΟΑΥ θα πρέπει να επιτρέψει σε πρώτο χρόνο τη διεκπεραίωση παραπεμπτικών και συνταγών και σε έντυπη μορφή.
Το δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι πάροχοι υπηρεσιών αλλά κατά κύριο λόγο οι ασθενείς, είναι η διακίνηση των ασθενών εντός του συστήματος με τις διάφορες παραπομπές. Παραπομπές σε κλινικά εργαστήρια, μαγνητικούς τομογράφους, εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς ακόμα και η παροχή συγκεκριμένων φαρμάκων.
Ο κατάλογος των φαρμάκων αν και ελλιπής κοινοποιήθηκε στα φαρμακεία μόλις χθες. Αυτό δεν επιτρέπει ούτε την έγκαιρη παραγγελία και προμήθεια των φαρμακείων ούτε και την εξοικείωση με την νέα τάξη πραγμάτων. Το χειρότερο όμως είναι πως λόγω της μη έγκαιρης παράδοσης του μηχανογραφικού του ΓΕΣΥ προς τα φαρμακεία, αυτό δεν έχει διασυνδεθεί με τα υφιστάμενα μηχανογραφικά συστήματα των φαρμακείων.
Δεν υπάρχει ακόμα διασύνδεση με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες που θα επιτρέπει την εισαγωγή νέων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ όταν αυτά θα εγκρίνονται.
Ως εκ τούτου δεν είναι λάθος ο ΟΑΥ να επιτρέψει τη συνύπαρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη διατήρηση του σημερινού συστήματος της έντυπης έκδοσης συνταγής για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα.
Αλλά και στα κλινικά εργαστήρια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη αφού το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αποδεκτεί συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η έγκριση προκαταρκτικών κλινικών αποτελεσμάτων κ.α ενώ,
Ο αριθμός των ειδικών γιατρών συνεχίζει να κυμαίνεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σίγουρα δημιουργεί ανεπάρκεια στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Έχοντας πάντα κατά νου ότι παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, επιβάλλεται κατά την εκτίμηση μου, να υπάρξει ετοιμότητα από τον ΟΑΥ για σταδιακή εφαρμογή κάποιων από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες με κλιμάκωση της εφαρμογής των προσφερόμενων υπηρεσιών ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος.
Θα μπορούσε ο Ιούνιος να αποτελέσει τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εγγραφών, ο Ιούλιος το μήνα της πλήρους προσαρμογής στον τομέα της συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κοινοποίησης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και ο Αύγουστος το μήνα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εισαγωγής των ειδικών γιατρών στο σύστημα. Μέχρι τότε οι πολίτες, θα μπορούν να εξυπηρετούνται και από τις υφιστάμενες σημερινές δομές του δημοσίου τόσο όσον αφορά την ιατρική αλλά και τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.
Δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τροχό. Οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες δεν συστήνουν την πλήρη λειτουργία ενός τόσο πολύπλοκου συστήματος από την πρώτη μέρα.
Γιατί εμείς να ρισκάρουμε την αμφισβήτηση και την πιθανή κατάρρευση του ?

* Βουλευτής, Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











329