ΠΟΥ: Να εξαλειφθεί η μαλάρια σε τουλάχιστον 10 χώρες παγκοσμίως ως το 2020


Έξι χώρες της Αφρικής, της ηπείρου όπου η ελονοσία είναι πιο διαδεδομένη, θα μπορούσαν να είναι απαλλαγμένες από τη νόσο έως το 2020, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε ο ΠΟΥ την Δευτέρα, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Οι χώρες της Αφρικής αυτές είναι η Αλγερία, η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, τα νησιά Κομόρες, η Νότιος Αφρική και τη Σουαζιλάνδη.

Ένας από τους στόχους του 2016-2030 στο πρόγραμμα του ΠΟΥ για την ελονοσία είναι να εξαλειφθεί η ασθένεια σε τουλάχιστον 10 χώρες παγκοσμίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Στη Νότια Αφρική η εξάλειψη της ελονοσίας είναι ένας στόχος για τη δημόσια υγεία. Η χώρα έχει καταγράψει 11.700 κρούσματα της νόσου το 2014 ενώ το 2000 τα κρούσματα ήταν γύρω στις 64.000.

Χώρες με λιγότερα κρούσματα
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι άλλες χώρες στις οποίες ο στόχος για εξάλειψη μπορεί να επιτευχθεί είναι η Κίνα, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα, οκτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κόστα Ρίκα, Μπελίζ, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Αργεντινή, Παραγουάη, Εκουαδόρ και Σουρινάμ), καθώς και η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, Ομάν, τη Σρι Λάνκα, το Μπουτάν, το Ανατολικό Τιμόρ και το Νεπάλ.
Στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο τα κρούσματα είναι σαφώς πολύ λιγότερα και η ασθένεια θεωρείται ότι έχει περιοριστεί αν όχι εξαλειφθεί εδώ και ένα χρόνο.
Το 2015 περίπου 214 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από ελονοσία και 438.000 πέθαναν από τη νόσο. Εννέα από τους 10 θανάτους από τη νόσο το 2015 καταγράφηκε στην υποσαχάρια Αφρική.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











362