ΠΟΥ: Εκτίμηση για έως και 4 εκατ. κρούσματα του ιού Ζίκα εντός του 2016


Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του ιού Ζίκα, που συνδέεται με αρκετές γενετικές ανωμαλίες σε μωρά στη Νότια Αμερική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μπορεί να επηρεάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. Στελέχη του ΠΟΥ θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων.

«Πέρσι ο ιός εντοπίστηκε στην Αμερική. Εκεί τώρα εξαπλώνεται με εκρηκτικό τρόπο. Έως σήμερα έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 χώρες και διάφορες περιοχές. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα απαιτηθούν από έξι έως εννέα μήνες για να επιβεβαιωθεί εάν ο Ζίκα είναι η πραγματική αιτία για τις γενετικές ανωμαλίες που εντοπίζονται σε μωρά. Στη Βραζιλία, έχουν εντοπιστεί περί τα 3.700 μωρά που παρουσιάζουν μικροκεφαλία.

«Από τα όσα γνωρίζουμε για τη μικροκεφαλία, προκύπτει ότι είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ξέρουμε ότι το 90% αυτών των παιδιών μπορεί να έχουν διανοητικές και κινητικές αναπηρίες», δηλώνει γυναικολόγος στη Βραζιλία.

Οι γιατροί εκτιμούν επίσης ότι τα παιδιά αυτά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ανάπτυξη και την όρασή τους. Για αυτό τονίζουν ότι στα μωρά πρέπει να παρέχεται ειδική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











278