Πολυδιάστατη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah


Πρωτοποριακή συνεργασία σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο

Σημαντική συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah, της Ιερουσαλήμ, το οποίο υπάγεται στο Hebrew University του Ισραήλ.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η θεσμοθετημένη συνεργασία στους τομείς της υγείας, της ιατρικής, της έρευνας και της εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο να γίνει ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα προς την αναβάθμιση του επιπέδου ιατρικής περίθαλψης στην Κύπρο.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη, καθηγητή Κώστα Γουλιάμο και τον Γενικό Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Hadassah, καθηγητή VernonvanHeerden.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγήτρια Ελισάβετ Τζόνσον, «γιατί πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο». Η συμφωνία δημιουργεί δύο πυλώνες συνεργασίας:

α) Σε ερευνητικό επίπεδο θα προωθηθούν συνέργειες σε μια σειρά από ιατρικά προγράμματα. Αυτό θα γίνει μέσω της αμφίδρομης αποστολής ερευνητών οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στη γνώση που παράγεται ενώ θα εξοικειωθούν σε νέες μεθόδους έρευνας.

β) Σε εκπαιδευτικό επίπεδο θα γίνουν ανταλλαγές ακαδημαϊκού προσωπικού. Πρώτος, ο Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής, δρ Άρης Αγγουρίδης, παθολόγος με εκπαίδευση στην εντατικολογία,θα μεταβεί στο Hadassah για να συνεργαστεί με τον καθηγητή van Heerden.

Εξάλλου, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη από τον καθηγητή van Heerden, ο οποίος ξεναγήθηκε ακολούθως στην πανεπιστημιούπολη. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των κτηριακών εγκαταστάσεων και της τεχνολογικής υποδομής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου». Πρόκειται για αίθουσες προσομοίωσης ενός ευρέος φάσματος επειγόντων περιστατικών και συμπτωμάτων ασθενειών, με τη χρήση ανθρώπινων μοντέλων υψηλής τεχνολογίας. Ο Καθηγητής εξέφρασε το θαυμασμό του για τα υπερσύγχρονα εργαστήρια, τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και την εργονομία.

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ανέφερε ότι «το γεγονός και μόνο ότι υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με ένα εκ των κορυφαίων νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο δεικνύει και αποδεικνύει ταυτόχρονα τη μεγάλη αποδοχή και αξιοπιστία που έχει η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο». «Είμαστε φορέας αριστείας», είπε ο Πρύτανης για να προσθέσει ότι «η Ιατρική Σχολή μας είναι η πιο πρωτοποριακή και η πιο καινοτόμος Σχολή που λειτουργεί στην ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου και αυτό αποτυπώνεται με τέτοιου υψηλού επιπέδου συνεργασίες όπως αυτή με το Hadassah».

Το Hadassah (www.hadassah-med.com/) είναι κορυφαίο ιατρικό ίδρυμα, το οποίο για περισσότερα από 100 χρόνια καθορίζει τα πρότυπα του μοντέρνου συστήματος υγείας του Ισραήλ. Η πλειοψηφία των ιατρικών ανακαλύψεων της χώρας έχουν γίνει από επιστήμονες του Hadassah. Το νοσοκομείο διαθέτει πάνω από 130 τμήματα και κλινικές και προσφέρει προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες. Το Hadassah αντιπροσωπεύεται στην Κύπρο και την Ελλάδα από την iMER (International Medical Evaluation and Referral), η οποία είναι παγκοσμίου εμβέλειας πάροχος ιατρικών υπηρεσιών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











437