Πολύ κοντά στο όριο συναγερμού η Αθήνα λόγω αυξημένου όζοντος στην ατμόσφαιρα


Πολύ κοντά στο όριο συναγερμού όσον αφορά τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα έχει φθάσει η Αθήνα, με τη ρύπανση να ενισχύεται από υψηλές θερμοκρασίες και πολύ ασθενείς ανέμους.

Από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαπιστώνει, με μετρήσεις που πραγματοποιεί ανά ώρα σε τέσσερις σταθμούς μέτρησης της πόλης, μία συνεχή υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης, που είναι στα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, (180 μg/m3) για το όζον. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15:00 κατεγράφη σε ορισμένους σταθμούς μέτρησης ωριαία τιμή μεταξύ 185 και 237 μg/m3.

Για το λόγο αυτό, μόλις αναγνωρίζεται η υπέρβαση ορίου πάνω από τα 189 μικρογραμμάρια, εκδίδεται αμέσως ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, με τις ακόλουθες οδηγίες προς τον πληθυσμό: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Όταν τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα υπερβούν τα 240 μικρογραμμάρια σε τρεις συνεχόμενες ωριαίες μετρήσεις, τότε επέρχεται «κατάσταση συναγερμού» κατά την οποία, όπως ενημερώθηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από τον κ. Καρουλάνη του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου, ισχύουν οι ίδιες με προηγουμένως οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και προστίθενται άλλες για περαιτέρω περιορισμό δραστηριοτήτων του πληθυσμού.

Τη Δευτέρα, δεν αναμενόταν υπέρβαση του ορίου συναγερμού, αλλά δεν αποκλείεται για τις επόμενες ημέρες, καθόσον η πρόβλεψη του καιρού για το λεκανοπέδιο Αττικής είναι θερμοκρασίες 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω, και σχετική άπνοια. Πέραν των χιλίων κλιματιζόμενων χώρων έχει διαθέσει ήδη η Περιφέρεια Αττικής σε όλους τους Δήμους για την προστασία και ανακούφιση εκείνων των πολιτών που δεν διαθέτων κλιματισμό στον δικό τους χώρο.

Εν τω μεταξύ, έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου θα φθάσει η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











306