ΠΙΣ: Υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, σε όσο το δυνατό πιο στέρεες και ανθεκτικές βάσεις


Τα πολυσύνθετα και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας καθώς επίσης και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ απασχόλησαν το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος σε διήμερη συνεδρίασή του. Με την λήξη των εργασιών τα μέλη του Σ.Ι.Σ αποφάσισαν ομόφωνα και κατέληξαν τα πιο κάτω:

  1. Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του συστήματος θα δομείται σε όσο το δυνατό πιο στέρεες και ανθεκτικές βάσεις, έτσι που να διασφαλίζουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την βιωσιμότητα, την ποιότητα και την λειτουργικότητα του.
  2. Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αφορά όλο τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, ανεξαρτήτως ηλικίας, προϋπαχουσών ασθενειών, κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής κατάστασης.
  3. Συνεπώς σε αυτό το κοινωνικό σύνολο ανήκει και ο ιατρικός κόσμος που μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει μέλος των ασθενών και θα συνεισφέρει εξίσου στο σύστημα για την χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, πέραν του ρόλου του ως πάροχου υγείας. Ως εκ τούτου απορρίπτεται ο εσφαλμένος ίσως και σκόπιμος διαχωρισμός των ασθενών από τους ιατρούς, κάτι που τελευταίως έχει παρατηρηθεί με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα πλασματικό κλίμα ανεπίτρεπτης αντιπαράθεσης.
  4. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία της πολιτείας, ο ΠΙΣ αποτελεί τον θεσμικό συμβουλευτικό φορέα τόσο προς την Εκτελεστική εξουσία όσο και προς την Νομοθετική εξουσία αναφορικά με τα ιατρικά δρώμενα και όλα όσα αφορούν τον τομέα της υγείας στην πατρίδα μας. Ως εκ τούτου κατέχει τον σημαίνοντα ρόλο και λόγο στο να συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή του πιο ανθρωπιστικού, του πιο κοινωνικού, του πιο αλτρουιστικού, του πιο μεγαλεπήβολου και του πιο πολυέξοδου σχεδίου που θα τολμήσει επιτέλους η πολιτεία να εφαρμόσει. Τονίζεται με έμφαση ότι σε περίπτωση αποτυχίας και κατάρρευσης του σχεδίου από πλημμελή και βεβιασμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές και ίσως μη αναστρέψιμες, τόσο για τα πολυτιμότερα αγαθά, τη ζωή και την υγεία των συμπολιτών μας, όσο και για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της πατρίδας μας.

Τέλος με την λήξη της διήμερης Συνεδρίας το Σ.Ι.Σ αποφάσισε να συνεχίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την έγκυρη ενημέρωση των μελών του αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, με στόχο μέσα από ένα ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο να δημιουργηθούν και να αναζητηθούν γέφυρες συνεννόησης και συνεργιών έτσι ώστε όλοι θετικά να ανταποκριθούν με συνέπεια στις προσδοκίες του κύπριου ασθενή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











196