ΠΙΣ για έρευνα ΕΠΑ: Η δημόσια υγεία χρειάζεται λιγότερα πολιτικά παιχνίδια και περισσότερη δουλειά


"Να μας κοινοποιήσει η ΕΠΑ με ποιο τρόπο το ΓεΣΥ όπως είναι σχεδιασμένο ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υγείας, εφ' όσον ισχύουν οι ισοπεδωτικές αποζημιώσεις των παρόχων υγείας"

Με ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την κατάπληξή του για την αιφνιδιαστική επίσκεψη της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του Συλλόγου και δηλώνει:

«Κλιμάκιο της ΕΠΑ επέδραμε αιφνιδίως στα γραφεία του ΠΙΣ σε αναζήτηση πειστηρίων που να στοιχειοθετούν ισχυριζόμενες δήθεν παράνομες αποφάσεις, παράνομες συμφωνίες ή και παράνομες εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ ΠΙΣ, Επιστημονικών Εταιρειών και Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων που να παρακωλύουν ή να νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Ο ΠΙΣ, οι Επιστημονικές Εταιρείες και οι Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι δεν παρακώλυσαν κανένα να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό εγγραφής ιατρών στον κατάλογο του ΟΑΥ. Η τραγική εδώ ειρωνεία είναι ότι τα μέλη μας καλούνται από το κράτος να ενταχθούν σε ένα κρατικό μονοπωλιακό σύστημα και έχουν να ανταγωνιστούν άνισα με τον ΟΚΥΠΥ, ο οποίος λειτουργεί έχοντας πρόσβαση σε κάλυψη από το κράτος και τυχόν έλλειμά του. Οι ιατροί στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν τέτοια πρόσβαση. Να μας κοινοποιήσει η ΕΠΑ με ποιο τρόπο το ΓεΣΥ όπως είναι σχεδιασμένο ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υγείας, εφ' όσον ισχύουν οι ισοπεδωτικές αποζημιώσεις των παρόχων υγείας.

Ο ΠΙΣ, οι Επιστημονικές Εταιρείες και οι Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι δεν εκπροσωπούν εμπορικά συμφέροντα ούτε και ασκούν οικονομική δραστηριότητα, οπότε πιστεύουμε ότι δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΠΑ και προσδοκούμε ότι η διερεύνησή τους θα μας δικαιώσει πλήρως. Ως θεσμός πρωταγωνιστεί στο να κυριαρχήσουν οι κανόνες και όροι της ελεύθερης αγοράς και υγιούς ανταγωνισμού. Πραγματικά διερωτώμαστε ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού όταν με τις ενέργειες της αντιβαίνει στους όρους εντολής της που είναι να στηρίζει και να προστατεύει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση, η νομοθετική εξουσία, οι αρχές του κράτους και ο κάθε αρμόδιος αξιωματούχος ας προστατεύσει τα συμφέροντα του ασθενή από τα μονοπώλια, και τη ρύθμιση της αγοράς από αυτά. Ας ακούσουν επιτέλους τις απόψεις του ΠΙΣ, των Επιστημονικών Εταιρειών και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων με εμπιστοσύνη, και ας επικεντρωθούμε όλοι στο να βελτιώσουμε σχεδιαστικά, νομικά, οικονομικά και διοικητικά το ΓεΣΥ, ώστε να φανεί αντάξιο των οικονομικών θυσιών του λαού που θα κληθεί σε λίγους μήνες να διπλασιάσει την εισφορά του. Η δημόσια υγεία χρειάζεται λιγότερα πολιτικά παιχνίδια και περισσότερη δουλειά. Ο ανταγωνισμός είναι το βασικό συστατικό της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ο ΠΙΣ διαφυλάσσει τα έννομα δικαιώματά του ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εν λόγω ενέργειες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











328