ΠΙΣ: Επιφυλάξεις για τη μεταφορά του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας από τον ΟΑΥ στο Υπουργείο


Σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες, όπως αυτές κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής από τον πρόεδρο του Συλλόγου, εκφράζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ), επί πτυχών των προωθούμενων νομοθετημάτων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Ανδρέας Δημητρίου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, υπογράμμισε πως η αυτονόμηση αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου και είναι κάτι που ως γιατρούς τους ικανοποιεί. Ωστόσο, τόνισε ότι μέσα από την αυτονόμηση δεν θα πρέπει να υπάρξει θυματοποίηση των κυβερνητικών γιατρών, ενώ ζητούμενο, όπως σημείωσε, είναι τα νομοθετήματα για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας να στηρίζουν και όχι να διαλύουν, κατά την έκφρασή του, τα κρατικά νοσοκομεία, διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το… επίμαχο ζήτημα του πολυασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε τη θέση του ΠΙΣ πως, παρόλο που δεν είναι εναντίον, θα πρέπει το ΓΕΣΥ να αρχίσει με κλειστό σύστημα, καθότι «σε αυτό το στάδιο, αν δεν προχωρήσουμε με το υφιστάμενο, πιθανόν να πάμε πολλά χρόνια πίσω».

Έντονη φαίνεται από την άλλη να είναι η θέση του ΠΙΣ σε σχέση με τη μεταφορά του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), στο Υπουργείο Υγείας. Ο ΠΙΣ, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα του Ανδρέα Δημητρίου, θεωρεί ότι από μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως δημιουργηθεί ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι διαχειριστής του ταμείου και συνάμα παροχέας υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, επί του προκειμένου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ διατύπωσε την άποψη πως ίσως να προκύπτει και θέμα αντισυνταγματικότητας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











450