ΠΙΣ: Διατηρεί διαφωνίες επί των νομοσχεδίων, αρχίζει εκπαίδευση προσωπικών γιατρών


Πλήρης ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην ΕΔΕΚ και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) επί των βασικών ζητημάτων τους ΓΕΣΥ διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Ανδρέας Δημητρίου υποστήριξε πως αυτό που προτείνεται μέσα από τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια(για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων), αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να υπάρξει ίση μεταχείριση ιδιωτικού και κρατικού τομέα, αλλά επιθυμεί διάλογο για το καθεστώς και το πώς θα είναι το μελλοντικό πλαίσιο των κυβερνητικών ιατρών, αλλά και όλων των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια.

Όσον αφορά το πολυασφαλιστικό, ο κ. Δημητρίου είπε πως θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο «δεν πρέπει να συζητούμε τίποτα άλλο από τη σωστή εφαρμογή του ήδη υφιστάμενου ΓΕΣΥ και την εφαρμογή του πολυασφαλιστικού συστήματος σε μελλοντικό στάδιο, εφόσον υπάρξουν μελέτες που να καταδεικνύουν ότι η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών είναι συμφέρουσα για τον ασθενή».

Σε σχέση με τη διαχείριση του ταμείου, επισήμανε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να είναι χαράζει πολιτική και ταυτόχρονα να είναι διαχειριστής, συλλέκτης και προμηθευτής του ταμείου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει, εξάλλου η διαχείριση και συλλογή των χρημάτων από ένα κρατικό οργανισμό θα αποκλείσει την αυτονομία του ταμείου», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πρόνοιες του ΓΕΣΥ αφαιρούν όλες τις εξουσίες του ΟΑΥ.

Τις θέσεις του αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα δύο νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΙΣ αρχίζει από αύριο εκπαίδευση προσωπικών ιατρών ενόψει της εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στη βάση εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο έχει καταρτιστεί με ειδικά διαμορφωμένο τρόπο, ώστε να δώσει όλα τα εφόδια στους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν ομαλά στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Λεπτομέρειες δόθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Θα ακολουθήσει αναλυτική είδηση αναφορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΠΙΣ για την εκπαίδευση των προσωπικών ιατρών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











317