ΠΦΣ: Στήριξη προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς


Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων στις χώρες της Ευρώπης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της 1ης συνδιάσκεψης προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων, όπου θα συμμετάσχει και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος διά της προέδρου του Ελένης Πιέρας Ισσέγιεκ.

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου. Ωστόσο, με τους κατάλληλους χειρισμούς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει ανασταλεί η συμπερίληψη της πρόνοιας για διεύρυνση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων σε χέρια μη φαρμακοποιών. Άλλος επίσης στόχος που επιτεύχθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ήταν η μη συμπερίληψη στο Μνημόνιο των Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων(ΜΥΣΥΦΑ) στις υπεραγορές.

Τις προσπάθειες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ενεθάρρυνε με επιστολής της προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ στις 12 Αύγουστου, παραμονή της ψήφισης του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, στην επιστολή της η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρέπεμπε στη στήριξη που θα πρέπει να έχει η προσπάθεια αυτή απ’ όλους τους Ευρωπαίους προέδρους κατά τη συνδιάσκεψη που στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Η επιστολή

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή της προέδρου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

Αγαπητέ Πρόεδρε του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,

Κύριε Κωνσταντίνο Λουράντο,

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και αγωνία, παρακολουθούμε τα όσα καθημερινά αντιμετωπίζετε, οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η βιωσιμότητα των φαρμακείων…

Οι πιέσεις των θεσμών για πώληση των ΜΥΣΥΦΑ, εκτός φαρμακείων , στις υπεραγορές…

Οι προσπάθειες μεταφοράς του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου, στα χέρια μη φαρμακοποιών…

Όλα αυτά συνθέτουν την οργανωμένη προσπάθεια, μετατροπής του κοινωνικού αγαθού που λέγεται φάρμακο σε καταναλωτικό αγαθό, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών , παραγνωρίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Οι απαιτήσεις των θεσμών, δε μεταφράζονται πια σε πρόβλημα Ελληνικό. Διαγράφουν ξεκάθαρα μια νέα τάση, εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία πολύ σύντομα θα κτυπήσει την πόρτα όλων των φαρμακείων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συγκυρία της διοργάνωσης , από μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της συνδιάσκεψης των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων από όλη την Ευρώπη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να δώσει το ηχηρό μήνυμα της αντίθεσης στην εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα χέρια του κεφαλαίου.

Θα πρέπει να τονίσει ακριβώς την αναγκαιότητα διατήρησης του φαρμακείου της γειτονιάς του κοινοτικού φαρμακείου, με αναγνωρισμένη πλέον δυναμική , στον Ευρωπαϊκό χώρο, ως ο πιο εύκολα προσβάσιμος χώρος προσφοράς φροντίδας υγείας, το οποίο μπορεί και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, μέσα και από ένα επαναπροσδιορισμό του ρόλου του.

Οι Κύπριοι φαρμακοποιοί, είμαστε στο πλευρό σας, στον αγώνα των χωρών του μνημονίου, που εξαναγκάζονται σε ξεπούλημα, ακόμα και του ιερού αγαθού της Υγείας.

Με την ευχή τα συμπεράσματα του συμποσίου, να ενώσουν όλους τους ευρωπαίους φαρμακοποιούς, ενάντια στη μεγάλη αδικία που επιχειρείται.

Σας εύχομαι καλή δύναμη.»

Οι θέσεις του ΠΦΣ

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, σε επιστολή της, αναφέρεται στις πάγιες θέσεις του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφορικά με τα πιο πάνω δύο θέματα, δηλαδή των Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στις υπεραγορές και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων:

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή: «Ο ΠΦΣ με ιδιαίτερο προβληματισμό, παρατηρούσε τους τελευταίους μήνες, τα όσα οι θεσμοί προσπάθησαν να επιβάλουν στην Ελλάδα, με τα Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) να προωθούνται στα ράφια των υπεραγορών και τη διεύρυνση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, σε χέρια μη φαρμακοποιών.

Διαχρονική θέση του ΠΦΣ είναι η χορήγηση των φαρμάκων αυτών να γίνεται από το κανάλι του φαρμακείου, δια χειρός φαρμακοποιού, όπως η νομοθεσία μας προβλέπει και όπως η Βουλή, εν τη σοφία της, ψήφισε , όταν το ερώτημα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας στο πρόσφατο παρελθόν.

Γιατί τα ΜΥΣΥΦΑ, είναι φάρμακα, μπορεί να είναι και συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορεί να παρουσιάσουν και παρενέργειες από μη ορθή χρήση ή από κακούς συνδυασμούς με άλλα φάρμακα…

Γιατί τα όποια φάρμακα στα ράφια των υπεραγορών, αποδεδειγμένα ωθούν σε αλόγιστη χρήση (πολυφαρμακία), αφού στα μάτια των πολιτών ,ελάχιστα μέχρι καθόλου διαφοροποιούνται από τις… απλές καραμέλες!

Τέτοια μέτρα, τα οποία σκοπό έχουν την μετατροπή του φαρμάκου από κοινωνικό αγαθό ,σε καταναλωτικό αγαθό, κάθε άλλο παρά προάγουν τη δημόσια υγεία, αντίθετα προωθούν μόνο τα οικονομικά συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών…

Είναι πολλά τα όσα βίωσαν τα τελευταία χρόνια, οι συνάδελφοι Ελλαδίτες φαρμακοποιοί, όταν με απρογραμμάτιστη πολιτική των κυβερνώντων, με άστοχες νομοθετικές ρυθμίσεις απελευθέρωσης του επαγγέλματος και μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οδηγήθηκε η αγορά, σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Με εμφάνιση πρωτόγνωρων καταστάσεων όπως οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε ακριβότερες χώρες, με εκτόξευση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο 30-40% της τιμής του φαρμάκου, με καθυστερήσεις στις πληρωμές …

Και με αποκορύφωμα την είσοδο των πολυεθνικών στο επάγγελμα, διεκδικώντας τα ΜΥΣΥΦΑ και προσβάλλοντας το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Τέθηκε έτσι σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητα του φαρμακείου, αλλά και η δημόσια υγεία.

Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας προς τους συνάδελφους Ελλαδίτες φαρμακοποιούς , με την ευχή ο αγώνας τους να έχει αίσιο τέλος και να επαναφέρει το φάρμακο στο μόνο φυσικό του χώρο, το φαρμακείο ,επαναφέροντας το σεβασμό προς το φαρμακοποιό και το θεσμοθετημένο φαρμακευτικό λειτούργημα, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η δημόσια υγεία, όσον αφορά στην ορθή χορήγηση και χρήση των φαρμάκων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορούμαστε, ότι με τους επίμονους και ορθούς χειρισμούς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε πολιτικό επίπεδο, έχει αφαιρεθεί από το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, η προώθηση των ΜΥΣΥΦΑ στις υπεραγορές, και έχει ανασταλεί η συμπερίληψη της πρόνοιας για διεύρυνση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων σε χέρια μη φαρμακοποιών.

Αντίθετα, για το τελευταίο θέμα, προωθείται το γερμανικό μοντέλο, το οποίο, πολύ ορθά, έχουμε από το 2000 υιοθετήσει και στην Κύπρο, με 51% των μετοχών του φαρμακείου στα χέρια του φαρμακοποιού, κάτι που διασφαλίζει την απρόσκοπτη και χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις, επιτέλεση του λειτουργήματος του φαρμακοποιού, προς όφελος πάντοτε της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε εδώ: Στην Αθήνα η 1η συνδιάσκεψη προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











513