Περί ΓεΣΥ και «προσωπικών» ή γενικών γιατρών


TΟΥ ΔΡΑ ΙΩΣΗΦ Ι. ΜΟΥΤΗΡΗ*

Αρχικά, το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΟΑΥ (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας) είπαν πως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦ) θα την καλύπτουν Γενικοί Ιατροί (ΓΙ) με πλήρη ειδικότητα. Όπως σε όλες τις χώρες. Ο ΓΙ ή ο GP (General Practitioner), κατά το Βρετανικό σύστημα, επιφορτίζεται με όλο το φάσμα της ΠΦ, εργαζόμενος σε Κέντρο Υγείας (ΚΥ) που καλύπτει συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και συγκεκριμένο πληθυσμό, που είναι εγγεγραμμένος στο ΚΥ και στον ΓΙ. Αυτός είναι ο σωστός όρος και όχι ο νεοεισαχθείς όρος «προσωπικός γιατρός», που επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση μιας νέας ειδικότητας, αφού θα συμπεριλαμβάνει γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και ανειδίκευτους, που θα απασχολούνται στη γενική ή πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

Να ξεκαθαρίσω πως η Γενική Ιατρική είναι ειδικότητα που διαρκεί περί τα 4 χρόνια, μετά την απόκτηση του πτυχίου ιατρικής. Καλύπτει δε, ανά 6-μηνα τις κυριότερες ειδικότητες. Προσφέρει στο ΓΙ θεωρητική κατάρτιση στο γενικό μέρος των κυριότερων ειδικοτήτων και κλινικές δεξιότητες. Ο ρόλος του ΓΙ είναι πολύ σημαντικός επειδή αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζεται ένα εθνικό σύστημα υγείας. Ο ΓΙ παραπέμπει ασθενείς στον Ειδικό Ιατρό (ΕΙ) όταν χρειαστεί, για περαιτέρω φροντίδα και για νοσηλεία.

Η πρόσφατη ανακοίνωση των αρμοδίων φορέων ότι θα προσφέρουν «ταχύρρυθμη» πρακτική εξάσκηση συνολικής διάρκειας 200 ωρών, σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, για να στελεχώσουν την ΠΦ του ΓεΣΥ, δικαιολογημένα προκάλεσε ανησυχίες. Αυτό επειδή προσπαθούν να εξισώσουν την τετραετή ακαδημαϊκή εκπαίδευση του ΓΙ, με μόλις 30 ημέρες (200 ώρες) πρακτική εξάσκηση που θα προσφέρουν στον ανειδίκευτο γιατρό, για να μπορέσουν να μπαλλώσουν όπως όπως τις ανάγκες για τη λειτουργία της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, δηλαδή τη ΠΦ.

Δικαιολογημένα διερωτάται ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης για την επάρκεια των γιατρών των 200 ωρών και για την ασφάλεια της υγείας τους.

Αυτό το μέτρο αποτελεί ένα βιαστικό ημίμετρο με επικίνδυνες προεκτάσεις. Οι αρμόδιοι έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εξισώσουν τον γιατρό των 200 ωρών με τον ειδικό Γενικό Ιατρό.

Στη πράξη όμως τι θα πετύχουν εκτός από το να συμπληρώσουν βιαστικά τις 350 θέσεις ΓΙ που χρειάζεται για να λειτουργήσει η ΠΦ;

Τίποτα: θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, αφού οι παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς θα γίνονται πληθωρικά, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μια πρόχειρης και ελλειμματικής πρακτικής εξάσκησης 200 ωρών.

Να υπενθυμίσω ότι από το 2001 που τέθηκε στη Βουλή ο αρχικός σχεδιασμός του ΓεΣΥ, μέχρι σήμερα, πέρασαν 17 χρόνια, υπεραρκετός χρόνος για να εκπαιδευτεί στη ΓΙ ικανοποιητικός αριθμός γιατρών για τις ανάγκες μας. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας.

Η πρόσκληση επίσης των αρμοδίων φορέων προς τους Ειδικούς Παθολόγους και Ειδικούς Καρδιολόγους όπως ενταχθούν στη ΠΦ για το ΓεΣΥ, επίσης στερείται σοβαρότητας, επειδή οι γιατροί των δύο αυτών ειδικοτήτων είναι εκπαιδευμένοι στην άσκηση της ειδικότητας τους και όχι στη ΓΙ, χρειάζεται δε να συμπληρώσουν μερικά εξάμηνα σε άλλες ειδικότητες για να μπορούν να θεωρηθούν Γενικοί Ιατροί.

Ελπίζω ότι ο ΠΙΣ θα παρέμβει έγκαιρα και προς αυτή την κατεύθυνση για να βάλει μια τάξη στην αταξία και στην επαγγελματική αναρχία που οι πιο πάνω αναφερόμενες προτάσεις των αρμοδίων προκαλούν.

Στη προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα γενικό σύστημα Υγείας, που όλοι το θέλουμε και το επιδιώκουμε, ας μην κάνουμε προχειρότητες οι οποίες θα υποθηκεύσουν το μέλλον του πιο σημαντικού έργου στο χώρο της Υγείας.

*MD, DIC, MSc, PhD, FESC

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου,

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

email: mouriris.j@unic.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











368