Πέραν των τριάντα χιλιάδων τα περιστατικά καρκίνου στη χώρα μας από το 1998 έως το 2011


Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου από το 1998 έως το 2011 είναι 30.340 άτομα.

Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, που είναι η 4η Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 7,6 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από τον καρκίνο το 2008 και έως το 2030 εκτιμάται ότι οι θάνατοι, συνεπεία του καρκίνου, θα αγγίξουν τα 11 εκατομμύρια, αριθμοί που κατατάσσουν τον καρκίνο ως τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες.

Ο κ. Πατσαλής υπέδειξε πως η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ένας αγώνας δύσκολος και μακρύς, γι’ αυτό και με το φετινό σύνθημα της εκστρατείας «Μπορούμε!», ο στόχος είναι να ενημερωθούμε για την ασθένεια χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, μεταφέροντας το ουσιώδες μήνυμα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της ανακουφιστικής φροντίδας.

«Κεντρικό μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μέτρο πρόληψης του καρκίνου, αφού το 90% των περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων οφείλεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις από το κάπνισμα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των καπνιστών, μάλιστα, είναι τέτοιος, που πλέον το κάπνισμα χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, συναφώς, ότι οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του μεγέθους του προβλήματος, καθώς: Τα επόμενα 25 χρόνια εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός θανάτων από το κάπνισμα, θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και μη καπνιστές εξαιτίας των νόσων που προκλήθηκαν από την έκθεση στον καπνό τσιγάρων.

«Μπροστά σε αυτή την κοινωνική μάστιγα, το Υπουργείο Υγείας», είπε ο κ. Πατσαλής, «ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει αναπτύξει ένα πολυσχιδές πλαίσιο δράσεων, που στοχεύει στην πρόληψη και τη μείωση της κατανάλωσης του καπνίσματος σε όλες τις ηλικίες, στην παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, στην προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό των τσιγάρων και στη διαφώτιση σε υψηλού κινδύνου ομάδες του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, τα οποία το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει με στόχο τη μείωση των καπνιστών στη χώρα μας έχουν αγκαλιαστεί ενθέρμως από τους πολίτες, εξέλιξη η οποία είναι άκρως ενθαρρυντική. Τα προγράμματα αυτά, που προσφέρονται από τις Κλινικές Διακοπής του Καπνίσματος, είναι άμεσα προσβάσιμα και προσφέρονται δωρεάν προς τους ενδιαφερόμενους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι Κλινικές Διακοπής του Καπνίσματος ανταποκρίθηκαν τη διετία 2013-2014 σε 495 αιτήματα πολιτών, ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από τους πολίτες για συμμετοχή, οι Κλινικές έτυχαν αναδιάρθρωσης και επέκτασης σε όλες τις επαρχίες και έχουν ενισχυθεί σημαντικά με ανθρώπινο δυναμικό.

«Η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου Υγείας για μείωση των καπνιστών επεκτείνεται και σήμερα, με στόχο να καλύψει και άτομα νεαρής ηλικίας, το Υπουργείο Υγείας, προχωράει εφαρμόζοντας τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σημείωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

«Πρόσθετα», συνέχισε, «η επικύρωση της Σύμβασης Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράσινη Βίβλο, αποτελούν εργαλεία για το Υπουργείο Υγείας το οποίο προχώρησε στην ετοιμασία Στρατηγικής για τον έλεγχο του καπνίσματος. Η Στρατηγική αυτή βασίζεται στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην προώθηση περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό με νομοθετικά και άλλα μέτρα, και στο πλαίσιο αυτό, η νομοθέτηση για έλεγχο του καπνίσματος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στην Κύπρο την 1η Ιανουαρίου 2010, αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του πολυσχιδούς Στρατηγικού Σχεδίου που εφαρμόζουμε», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Φίλιππος Πατσαλής εξήγγειλε σειρά διαλέξεων με τίτλο «Η διακοπή του καπνίσματος ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου».

Διαβάστε εδώ: 150 περιστατικά καρκίνου περισσότερα, κάθε έτος, από τον προηγούμενο χρόνο στην Κύπρο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











293