Πατσαλής: Πλήττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια μου. Ήμουν και είμαι ανοικτός σε οποιοδήποτε έλεγχο


Mε ανακοίνωσή του ο τέως υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, αναφέρει ότι:

«Οι αναφορές που έγιναν ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με την ανακάλυψη της μη-επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης του συνδρόμου Down πιστεύω ακράδαντα ότι πλήττουν το κύρος και αξιοπρέπειά μου. Προς αποκατάσταση της σωστής εικόνας παραθέτω τα ακόλουθα:

  1. Η ανακάλυψη νέας μη-επεμβατικής μεθόδου για το Σύνδρομο Down θεωρείται σταθμός στην ιστορία του προγεννητικού ελέγχου με τεράστια ωφέλη στην υγεία και έβαλε την Κύπρο στο παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την ομάδα μου η οποία τιμήθηκε πολλές φορές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
  2. Τα πνευματικά δικαιώματα για την ανακάλυψη ανήκουν στο Ίδρυμα (Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου) και στους εφευρέτες. Αυτό καθορίζεται από τον Νόμο περί Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας Ν.16(Ι)/98 και ειδικό κανονισμό του ιδρύματος, ο οποίος εγκρίθηκε από το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Διευθύνσεως Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δικαιωματικά και αναπόφευκτα ένα συγκεκριμένο ποσοστό των πνευματικών δικαιωμάτων μου ανήκουν ως εφευρέτη της ανακάλυψης.
  3. Η ιδιότητά μου ως μέτοχος στην Εταιρεία NIPDGENETICS, η οποία είναι θυγατρική του Ινστιτούτου προέκυψε από την μεταφορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία μου ανήκουν εν μέρει.
  4. Με την ανάληψη της θέσης του Υπουργού Υγείας παραιτήθηκα από μέλος του ΔΣ της Εταιρείας καθώς και από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της Εταιρείας. Την κατοχή μετοχών στην Εταιρεία είχα δηλώσει στην υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλα με βάσει τις πρόνοιες του Νόμου Περί Ασυμβίβαστου, αμέσως με την υπουργοποίηση μου σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι παράτυπη.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι για όλα τα ποιο πάνω είχα ενημερώσει τον Γενικό Ελεγκτή μετά την υπουργοποίησημου, τόσο προφορικά όσο και με επιστολή μου στις 12 Οκτωβρίου 2014.Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου επίσης έδωσε γραπτώς απαντήσεις στα σχόλια του Γενικού Ελεγκτή πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης, στις 9 Νοεμβρίου 2015, όπως επίσης και με τη χθεσινή ανακοίνωση του.

Η χρηστή διοίκηση, η τιμιότητα και η αξιοπρέπειά μου φαίνονται και αξιολογούνται από την δραστηριότητα μου ως άνθρωπος, ως υπουργός και ως επιστήμονας και γενικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου τα τελευταία 20 χρόνια. Δυστυχώς κάποιες αναφορές που γίνονται πλήττουν το κύρος, την τιμιότητα και την αξιοπρέπειά μου, που είμαι υποχρεωμένος να αποκαταστήσω και να υπερασπιστώ. Δηλώνω ότι ήμουν και είμαι ανοικτός σε οποιοδήποτε έλεγχο από οποιαδήποτε υπηρεσία.

Φίλιππος Πατσαλής»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











318