ΠΑΣΥΝΟ: Ψηφοφορία την Τρίτη προς εξουσιοδότηση για δυναμικές κινητοποιήσεις


Σε ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της προχωρά η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών(ΠΑΣΥΝΟ), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, την προσεχή Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, μεταξύ των ωρών 12.00 μ.μ.-14.00 μ.μ. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή η ΠΑΣΥΝΟ στα δημόσια νοσηλευτήρια, «με αυτήν(σ.σ. τη ψηφοφορία) το Δ.Σ. θα ζητήσει την ψήφο σας, ώστε να εξουσιοδοτηθούμε να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή». «Καλούμε όλα τα μέλη μας να προσέλθουν και να στηρίξουν τις αποφάσεις του Δ.Σ., καθώς η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αφορά το μέλλον τους, το μέλλον των οικογενειών τους και όλων των νέων νοσηλευτών», τονίζεται στην εγκύκλιο της ΠΑΣΥΝΟ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών:

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. αποφάσισε να ζητήσει εξουσιοδότηση από τα μέλη του για να προχωρήσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το Δ.Σ. πιστεύει πως οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι δυναμικές και συλλογικές, και θα πρέπει όλοι oι φορείς να συνεργαστούμε προς αυτόν τον σκοπό τώρα που απειλείται ο κλάδος και το επάγγελμά μας καθώς και η δημόσια υγεία των πολιτών.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17.06.2015 μεταξύ του Υπουργού Υγείας Δρα Φίλιππου Πατσαλή και όλων των φορέων της Νοσηλευτικής διαφάνηκε πως υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία σχετικά με το μέλλον των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τη μετατροπή των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, η αντίδρασή μας θα είναι άμεση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Νομοθεσίας για την αυτονόμηση, τα κρατικά νοσηλευτήρια μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή αποκρατικοποιούνται (προθάλαμος ιδιωτικοποίησης) γεγονός που δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθώς όχι μόνο διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους αλλά και δημιουργούνται άμεσες επιπτώσεις για τους πολίτες και τους εργαζομένους. Το κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους. Ταυτόχρονα, απειλείται το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια και των νέων συναδέλφων.

Επιπρόσθετα, μέσα από το προτεινόμενο Νομοσχέδιο διαφαίνεται η καταστρατήγηση του ρόλου και της ύπαρξης των νοσηλευτών ως αυτόνομη επιστημονική ομάδα και η απουσία συγκεκριμένου καθηκοντολογίου στους υπό δημιουργία αυτόνομους οργανισμούς.

Οι περαιτέρω τοποθετήσεις μας επί του προσχεδίου του Νομοσχεδίου για την αυτονόμηση διαμορφώθηκαν και κατατέθηκαν ενώπιον του Υπουργού Υγείας σε συνεργασία και από κοινού με όλους τους φορείς της Νοσηλευτικής.

Τέλος, ως ΠΑΣΥΝΟ διαπιστώνουμε την απροθυμία του Υπουργού Υγείας Δρα Φίλιππου να προωθήσει προς επίλυση τα εργασιακά ζητήματα που εγείραμε κατ’ επανάληψη, και που δεν ρυθμίζονται ούτε επιλύονται μέσα από το προτεινόμενο Νομοσχέδιο. Το Δ.Σ., λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του διευρυμένου Συμβουλίου της Συντεχνίας μας την περασμένη Τρίτη, και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας με τις οποίες γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να καταθέσει το εν λόγω προσχέδιο στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, αποφάσισε να προχωρήσει σε ψηφοφορία. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, την προσεχή Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, μεταξύ των ωρών 12.00 μ.μ.-14.00 μ.μ. Με αυτήν το Δ.Σ. θα ζητήσει την ψήφο σας, ώστε να εξουσιοδοτηθούμε να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή, την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να προσέλθουν και να στηρίξουν τις αποφάσεις του Δ.Σ. καθώς η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αφορά το μέλλον τους, το μέλλον των οικογενειών τους και όλων των νέων νοσηλευτών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











298