ΠΑΣΥΝΟ: Η ανοχή, οι αντοχές και η υπομονή των νοσηλευτών έχουν εξαντληθεί


Για ατυχείς και ασαφείς δηλώσεις επικρίνει τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, η ΠΑΣΥΝΟ, αφού χαιρετίζει το γεγονός ότι οι νοσηλευτές άκουσαν τον Υπουργό Υγείας να αναλύει και να δίδει σαφείς απαντήσεις και λύσεις στα θέματα που αφορούν τα αιτήματα των γιατρών, την ίδια στιγμή και, ενώ υπήρχαν σαφή αιτήματα στην επιστολή της ΠΑΣΥΝΟ, που ο ίδιος, σύμφωνα με τη συντεχνία, όπως είπε διάβασε, δεν έδωσε καμία απάντηση, αλλά για άλλη μια φορά αρκέστηκε σε γενικότητες.

«Ως συντεχνία παρατηρώντας και αναλογιζόμενη ότι η ανοχή, οι αντοχές και η υπομονή των Νοσηλευτών έχουν εξαντληθεί, θα κατέλθουμε, όπως εξαγγείλαμε, την Τρίτη 18/11 και ώρα 10 π.μ. στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και μετέπειτα στο Υπουργείο Υγείας, με αντιπροσωπεία Νοσηλευτών μη εργαζομένων κατά τον χρόνο αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε και κορυφώσουμε τα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών: «Ως Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.) θεωρούμε ατυχείς και ασαφείς για τον κλάδο των νοσηλευτών τις χθεσινές(σ.σ. την Παρασκευή) δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, όπου υπήρχε εμφανής η διάκριση και προκατάληψη για τους φορείς προσφοράς στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της αντιμετώπισης των αιτημάτων τους.

Είδαμε και ακούσαμε τον κ. Υπουργό να αναλύει και να δίδει σαφείς απαντήσεις και λύσεις στα θέματα που αφορούν τα αιτήματα των γιατρών, γεγονός που εμείς οι νοσηλευτές χαιρετίζουμε, αλλά την ίδια στιγμή και, ενώ υπήρχαν σαφή αιτήματα στην επιστολή μας, που ο ίδιος όπως είπε διάβασε, δεν έδωσε καμία απάντηση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά αρκέστηκε σε γενικότητες.

Προφανώς διαφεύγει του κ. Υπουργού ο ρεαλιστικός θεσμικός ρόλος των νοσηλευτών, ο οποίος είναι σύμφυτος με την εξυπηρέτηση του γενικότερου κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος, με την προστασία της δημόσιας υγείας του κόσμου που χρήζει νοσηλευτικής φροντίδας και υποστήριξης, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους σε περιβάλλον που εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία τους, γεγονός που έχει αναγνωρίσει η νομολογία των δικαστηρίων της Ελλάδας, η οποία κρίθηκε ως μητέρα τροφός της Κυπριακής νομολογίας (Ζίττη v. Κυπριακής Δημοκρατίας (1998) 3 Α.Α.Δ. 394).

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εξαρχής δηλώσαμε πρόθυμοι και έτοιμοι να στηρίξουμε ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την υγεία, που να εξασφαλίζει καλύτερη και ποιοτικότερη περίθαλψη για την πλειοψηφία των πολιτών. Μετά λύπης όμως, παρατηρούμε να εκμηδενίζεται ο σημαντικός ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι Νοσηλευτές. Υπενθυμίζεται ότι ο νοσηλευτικός κλάδος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες και η πραγματική «ραχοκοκαλιά» σε κάθε σύστημα Υγείας. Ως συντεχνία παρατηρώντας και αναλογιζόμενη ότι η ανοχή, οι αντοχές και η υπομονή των Νοσηλευτών έχουν εξαντληθεί, θα κατέλθουμε, όπως εξαγγείλαμε, την Τρίτη 18/11 και ώρα 10 π.μ. στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και μετέπειτα στο Υπουργείο Υγείας, με αντιπροσωπεία Νοσηλευτών μη εργαζομένων κατά τον χρόνο αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε και κορυφώσουμε τα μέτρα. Ευελπιστούμε πως οι αρμόδιοι φορείς, έστω και την υστάτη, να αντιληφθούν την αναπαλλοτρίωτη φύση και το επίπεδο της εργασίας των Νοσηλευτών που θα αποτελέσουν το εργαλείο για την καλύτερη, ποιοτικότερη εφαρμογή ενός φερόμενου ως φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού σχεδίου υγείας και να λάβουν δεόντως υπόψη ως κριτήριο στην παραγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











327