ΠΑΣΥΝΟ: Άμεση και δυναμική αντίδραση αν ο Υπουργός προωθήσει το νομοσχέδιο ως έχει


Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη μεγάλη της έκπληξη και την έντονή της απογοήτευση για δηλώσεις που έγιναν από τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Ο Υπουργός, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κυβέρνησης, μάς στριμώχνει να αποδεχθούμε, εδώ και τώρα, ένα προσχέδιο Νομοσχεδίου, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα πως θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση σύντομα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ.

Η Συντεχνία καταγγέλλει την επίσημη πλευρά ότι προωθεί το Νομοσχέδιο προς τη Βουλή χωρίς να εξαντλήσει τον ουσιαστικό διάλογο, και χωρίς να εξασφαλίσει τη συναίνεση μεταξύ των συντεχνιών και της εργοδοτικής πλευράς. «Όποιες συζητήσεις και επαφές έγιναν, εκτός του ότι ήταν δώρο άδωρον, έγιναν για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Όλοι οι Νοσηλευτικοί Φορείς έχουμε καταθέσει από κοινού τις θέσεις και εισηγήσεις μας αναφορικά με το προσχέδιο του Νομοσχεδίου, την Πέμπτη 17/06/2015, και διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν, τόσο για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες όσο και για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων. Εκτιμούμε πως η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ανοίγει τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας και ό,τι αυτή συνεπάγεται, δηλαδή υγεία με τιμή», επισημαίνει η συντεχνία.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ θεωρεί πως το προσχέδιο του Νομοσχεδίου, κατά γενική ομολογία, εμπεριέχει πολλές ασάφειες, παραλείψεις και νομικά κενά. Πέραν αυτών, εκκρεμεί η συζήτηση των εργασιακών θεμάτων ενώπιον της επίσημης πλευράς, θέματα που κρίνει πως είναι πρωτεύουσας σημασίας πριν και κατά την αυτονόμηση.

Η Συντεχνία έχει ζητήσει συμβουλές από νομικούς συμβούλους, οι οποίοι με τις νομικές τους γνωματεύσεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της, ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η μετακίνηση των ήδη υφιστάμενων δημοσίων υπαλλήλων στους αυτονόμους οργανισμούς με τη μορφή απόσπασης.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ καταγγέλλει τον Υπουργό ότι «οι όποιες δηλώσεις για το θέμα της αυτονόμησης θα πρέπει να αποφεύγονται για να μην δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται κάτω από πιεστικές συνθήκες σε κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον τους, σε νοσοκομεία που είναι υπερπλήρη από ασθενείς και υποστελεχωμένα σε προσωπικό».

Γι’ αυτούς τους λόγους το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας αποφάσισε να ζητήσει την ψήφο των μελών της ώστε να εξουσιοδοτηθεί να προβεί σε όλες τις ενέργειες, μη αποκλειομένων απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που το Νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προτεινόμενες αλλαγές των φορέων της Νοσηλευτικής.

«Η Συντεχνία θέλει να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας πως σε περίπτωση που προσπαθήσει να προωθήσει οποιοδήποτε Νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συναίνεση από τις Συντεχνίες, η αντίδρασή της θα είναι άμεση και δυναμική».

Τέλος, διατυπώνει τις έντονες ανησυχίες της για το έκτακτο προσωπικό, το οποίο παραμένει μετέωρο παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν καθώς και για το μέλλον των νεοεισερχομένων νοσηλευτών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και έχουν επενδύσει τεράστιο χρόνο και χρήμα, με κίνδυνο όχι μόνο να μην βρουν δουλειά αλλά και να μην έχουν την ουσιώδη διασφάλιση.

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΥΝΟ: Ψηφοφορία την Τρίτη προς εξουσιοδότηση για δυναμικές κινητοποιήσεις




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











351