ΠΑΣΥΝΜ: Μαίες και γυναίκες: Γιορτάζουμε, επιδεικνύουμε, κινητοποιούμε, ενώνουμε


Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) αναφέρει  

«Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, ως φόρο τιμής, για την ανιδιοτελή τους προσφορά, στην παροχή μαιευτικής φροντίδας σε εκατομμύρια γυναίκες και νεογέννητα. Φέτος, το έτος 2020 έχει επιλεχθεί από τον Π.Ο.Υ ως το έτος του Νοσηλευτή και της Μαίας. Σκοπός λοιπόν της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ΔΣΜ), ήταν και παραμένει παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο εορτασμός της Διεθνούς ημέρας Μαιών και Μαιευτών, επιδεικνύοντας την δουλειά που επιτελείται από τις μαίες και τους μαιευτές, κινητοποιώντας κάθε γυναίκα, κάθε οικογένεια και κάθε άνθρωπο ενώνοντας όλες τις φωνές μαζί, ώστε να διεκδικηθεί η ισότητα των δύο φύλων.

 Οι μαίες και οι μαιευτές, ως γνωστόν, είναι εκπαιδευμένοι ώστε να έχουν την ικανότητα να παρέχουν μέχρι και το 87% της μαιευτικής φροντίδας στις γυναίκες και στα παιδία τους και θεωρούνται ως οι ιδανικοί επαγγελματίες υγείας για να φροντίζουν την γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι μαίες και οι μαιευτές σε κάθε γωνία του πλανήτη προσπαθούν να διασφαλίσουν το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην ποιοτική και ασφαλή φροντίδα με βάση το μαιευτικό μοντέλο. Οι μαίες αγωνίζονται έναντι της κακοποίηση των γυναικών, του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, του γάμου σε παιδική ηλικία και μάχονται υπέρ της αντισύλληψης, των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και του πλήρη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προϋποθέτει πλήρη ισότητα των δύο φύλων. Οι μαίες και οι γυναίκες είναι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα, κατά τον οποίο όλη η κοινωνία θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να πάρει θέση, αποκαθιστώντας την πλήρη ισότητα μεταξύ γυναίκας και άνδρα.

 Το 2020 έχει επιλεχθεί ως «΄Έτος Νοσηλευτή και Μαίας», όμως παράλληλα είναι και έτος Πανδημίας όπου όλοι οι επαγγελματίες υγείας κλήθηκαν να καταθέσουν το άπαν των δυνάμεων τους ενάντια στη μάχη με ένα αόρατο εχθρό που επιφέρει επιζήμιες καταστάσεις. Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, συγχαίρει όλους του Επαγγελματίες Υγείας που με αυταπάρνηση μάχονται άοκνα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Πατρίδα μας, εναντίον μιας αόρατης αλλά τόσο πραγματικής απειλής.

Η δημόσια υγεία στην Κύπρο έχει κληθεί να σηκώσει το βάρος της πανδημίας Covid 19. Για τον λόγο αυτό τέθηκαν κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, σε πλήρη αναστολή οι δραστηριότητες 3 μεγάλων δημόσιων μαιευτικών μονάδων, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου. Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών ευελπιστεί ότι με το πέρας της Πανδημίας στην χώρα μας, όπως αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργεία όλων των δημοσίων Μαιευτηρίων.

Συγχαίρει όμως ιδιαίτερα όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές, που εργάζονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που εν μέσω Πανδημίας, βοηθούν ώστε με κάθε γέννα να έρχεται και μια νέα αχτίδα φωτός σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Παράλληλα ευχαριστεί όλες τις έγκυες γυναίκες και τις λεχωΐδες μαμάδες για την κατανόηση αλλά και τον σεβασμό που επέδειξαν στα εξαγγελθέντα μέτρα περιορισμού, που επιβλήθηκαν ώστε να ελεγχθεί η διασπορά λοίμωξης από τον ιό Covid 19. Επίσης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στις επιβεβαιωμένες/ύποπτες από τον ιό Covid 19 έγκυες γυναίκες και λεχωίδες μαμάδες για τα προβλήματα πρόσβασης αλλά και μέτρα απομόνωσης στην περίθαλψη τόσο των ιδίων όσον και των νεογνών τους, που εμπίπτουν στα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο μετάδοσης του ιού. Πρώτιστος στόχος είναι η ασφάλεια της εγκύου, της μητέρας αλλά και του νεογνού της και ταυτόχρονα η μη διασπορά λοίμωξης του ιού.

Η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει να σταθεί σύμμαχος και αρωγός στην προσπάθεια των μαιών και των μαιευτών ώστε να διασφαλιστεί η επιλογή της γυναίκας για τον τόπο και τον τρόπο του τοκετού της, η ισότητα των δύο φύλων, αλλά και τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της. Εμείς σαν Μαίες και Μαιευτές θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε γυναίκα και κάθε οικογένεια μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν επικρατούν, ώστε να φέρει στον κόσμο με ασφάλεια και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της, το παιδί της. Η φωνή της θα ενωθεί με την δική μας και μαζί θα τα καταφέρουμε!!!»

Χρόνια πολλά

Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1445